Кои са фирмите, на които Министерството на отбраната е поверило да изграждат интегрираната система и инфраструктурата за усвояване на експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет - тоест за купените нови изтребители F-16, колко са договорите, на каква стойност са те и за какви дейности. Всичко това се оказа... тайна. Дори за народни представители, потърсили информация по реда на парламентарния контрол. 

Това става ясно от писмени отговори, подписани от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, до депутата Христо Гаджев, който е член на комисията по отбрана. А на военното ведомство му отне 23 дни, като просрочи и законовите срокове, за да... не даде отговори на питанията на практика. И да обяви поисканите данните за "тайна". 

Става дума за това как се харчат и за какво отпуснатите 100 млн. лв. от правителството към бюджета на военното министерство с постановление от 26 август 2020 г. Че военното министерство е решило да разпределя дейностите за преустройство, в случая на авиобаза "Граф Игнатиево", за да бъдат посрещнати новите изтребители, на поръчки под прага от 10 млн. лв. при строителство и от 837 000 лв. за оборудване, се разбра в резултат на друго питане на Гаджев в началото на ноември. Освен това поръчките се възлажат на база разпоредбите за търгове в областта на отбраната и сигурността. Така на практика - особено с поръчките под прага от 10 млн. лв., министерството се освобождава от задължението да обявява детайли за начина, по който разпределя парите на данъкоплатците и да публикува данни за сключените договори. Както и да обявава с кои фирми работи. Промяната на праговете за обявяване на обществени поръчки "за строителство за специфични военни цели или за чувствително строителство" бе гласувана в закона през 2018 г.

В отправения въпрос до вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов за това какви договори за сключени до момента, с кои изпълнители, за каква дейност и в какъв размер е отбелязано, че изброеното няма как да съдържа класифицирана информация или търговска тайна, защото не се изисква разкриване на специфики по договорите. 

В отговора си от военното министерство, разбира се, обясняват, че нямат законово задължение да оповестяват въпросните договори. Но срещу аргумента, че няма как в тях да се съдържат "тайни", намират друго основание да откажат данните. И то е в Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ). Ведомството е получило питане как се харчат целевите 100 млн. лв. за инфраструктурата за F-16 по реда на ЗДОИ. И и тогава, и сега в парламентарния контрол Каракачанов твърди, че отказва информацията, защото "достъпът до нея засяга интересите на трети лица, които от своя страна изрично са отказали предоставяне на исканата общестена информация". 

В превод това би следвало да значи, че фирмите, с които са сключени договори, не искат да се знае, че са получили поръчки по отговорната дейност за привеждане на авиобаза "Граф Игнатиево" и останалата инфраструктура във вид, в който тя може да посрещне дълго чаканите нови изтребители за Военновъздушните сили. 

Конкретният текст от ЗДОИ, на който се позозава Министерството на отбраната, гласи: 

Чл. 37.  (1) Основание за отказ от предоставяне на достъп до обществена информация е налице, когато:

2. достъпът засяга интересите на трето лице и то изрично е отказало предоставяне на исканата обществена информация, освен в случаите на надделяващ обществен интерес;

В закона изрично пише и що е то "надделяващ обществен интерес". А такъв е налице, когато "чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на субектите по чл. 3." "Субектите" пък са всички министерства, институции, държавни предприятия и др., които са възложители на обществени поръчки. Очевидно в този списък е и Министерството на отбраната (МО). 

Нещо повече - дори да има класифицирана или друга информация, която от МО да не могат да дадат по реда на достъпа до обществена информация (което в случая е под въпрос), то народните представители имат по силата на заеманата длъжност допуск до "тайни". И съществуват начини, по които данните могат да им бъдат предоставяни без те да бъдат огласявани публично. 

По същество дейностите, планирани на авиобаза "Граф Игнатиево", са изграждане на нови сгради и съоръжения (хангари) за обслужване и ремонт на F-16 Block 70, лаборатории, работилници, складове, тренажорен комплекс и др. Освен това - модернизация на пистата за излитане и кацане, на рулевите пътеки, на обслужващите пътища, оградата, очертаваща войсковия район, обособяване на район за оперативна подготовка на самолетите, реконструкция на водопроводна и канализационна система, автомобилен парк, кула за ръководство на движението и т.н. В стенограмата от правителственото заседание за отпускане на въпросните 100 млн. лв. става ясно - по думите на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов, че "според оценката на американската страна, извършена при подписване на договорите, наличната инфраструктура към момента не отговаря за експлоатацията на новия боен самолет". Затова е било планирано да се пребазират първо изтребителите, които извършват задача по "Еър полисинг", тоест МиГ-29 - от оперативното летище на "Граф Игнатиево" в летище "Крумово", на което първо да се извършват рехабилитационни работи и реконструкции на пистата, респективно след това да се отпочват действията по "Граф Игнатиево".

От въпроса на Христо Гаджев се разбира още, че в бюджета за 2021 г. са заложени още 100 млн. лв. за инфраструктура и осигуряване на приема на F-16 (първите самолети по договора с американската "Локхийд Мартин" се очакват преди 2024 г.). За бъдещи обществени поръчки по темата и харчове Каракачанов твърди, че те тепърва се планират и няма взето решение да минават по същия път - с поръчки са стойност под прага от 10 млн. лв., които не се обявяват публично. 

В отговора на Каракачанов информация по същество липсва, но пък има уверения, че в повереното му министерство се спазват всички законови правила, изборът на фирми се прави на база техническите им и професионарни способности и при строг контрол в полза на обществения интерес, а в МО действал стриктен антикорупционен план. 

Към началото на ноември сключените по описания ред договори за строителство на "Граф Игнатиево" са за 14 800 000 лв. 100-те милиона лева обаче са отпуснати по бюджета за 2020 г. и логиката е да се "усвоят" до края на годината.