Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Договорът със САЩ за купуването на нови изтребители F-16, по който държавата ни преведе парите накуп миналото лято, отваря пътя в бъдеще България да може да купува американско военно оборудване при условия на разсрочено плащане.

Досега това не беше възможно - според американските правила отложени плащания могат да бъдат договаряни само с "проверени" вече клиенти. Преди сделката за изтребителите страната ни обаче нямаше друг подобен договор със САЩ.

Новината дойде днес от Министерството на отбраната.

"В резултат на подписаните до момента договори по Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ (FMS) за придобиване на самолети F-16 и други отбранителни продукти, в Министерството на отбраната е получено писмо от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Департамента по отбрана на САЩ (DSCA), че Република България е включена в списъка на страните, които могат да заплащат разсрочено (на вноски по тримесечия) дължимите суми при сключване на нови договори по FMS.", съобщиха от министерството. 

И уточниха, че следва да се отчита, че DSCA ще прилага възможността за разсрочено плащане в зависимост от продължителността на договора и обема на доставяните отбранителни продукти.

Припомняме, че след като страната ни избра да преоборудва Военновъздушните сили с изтребители F-16, производство на "Локхийд Мартин", през август миналата година преведе пълната сума от 1,2 млрд. долара по сметка в САЩ. Това бе условие за влизане в сила на подписаните договори, според които България трябва да получи първите 6 машини през 2023 г., а другите две - през 2024 г. Още по време на оценяване на офертите към България за нови изтребители се наложи промяна в приетия от Народното събрание инвестиционен проект - и заради това, че офертата от САЩ бе по-скъпа от заложената първоначално цена, и заради това, че България искаше разсрочено плащане, каквото обаче САЩ не можеха да ни дадат - заради липсата на кредитна история по сделки между двете страни.

Инвестиционният проект за нови изтребители, който се изпълнява в момента, има два етапа. В първия - този в ход, се предвижда придобиване на поне 8 самолета, а във втория - допълване на бройката до 16 броя за формиране на ескадрила. 

Според МО включванено на България в списъка с държави, които могат да плащат разсрочено, ще помогне да се прилага гъвкава схема за финансиране при придобиване на отбранителни продукти и услуги и да намали ресурсното натоварване на бюджета за отбрана през следващите години. 

Коментари

Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Добра

новина за възможността за постепенното скъсване на зависимостта от остарялото и заробващо ни съветско-руско въоръжение дотук.По-добре късно,отколкото никога.Въпреки огромната съпротива на съветско-руската агентура,владееща почти изцяло повечето политически бълг.партии и икономически подопечните им групировки на властта в момента,най-вече гравитиращи около ДПС,Патриоти и части от ГЕРБ.И БСП,естествено.Няма съмнение,че макар много бавно и трудно,но ще се отделим от задушаващата България десетилетна руско-съветска засмукваща "прегръдка"!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.