За да се справи САЩ с COVID-19, ще е нужно "огромно мнозинство" от американците да се ваксинират. Това заяви д-р Антъни Фаучи - директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести и водещият американски експерт по въпросите на пандемията.

Той участва в живо интервю със създателя и собственик на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг в личния профил на техномилиардера.

"Почти всеки ден удряме рекорд или изравняваме рекорд на новозаразени, 900 000 души в болница, 266 хиляди са мъртвите", обобщи той ситуацията в САЩ.

Според него след няколко седмици ще се усети ефектът от увеличеното пътуване и неспазване на мерките на Деня на благодарността - 26 ноември. Това ще стане тъкмо, когато хората тръгнат на път за Коледа.

Фаучи припомни основните мерки за безопасност - носене на маски, спазване на социална дистанция.

"В началото смятаха, че всички млади се справят добре и нямат проблеми, а при възрастните има тежки последици, които водят до болница и повечето смъртни случаи. Генерално това е вярно, но сега, месеци по-късно, виждаме, че голяма част от хората са между 40 и 59 години. Това не са старци", каза инфекционистът.

Той подчерта и примерите на хора, които се възстановяват от вируса, но имат дългосрочни или дори перманентни щети. 

Препоръча и да не се пътува, ако е възможно, за зимните празници, да не идват и гости отдалеч. Това е особено опасно за хората в рисковите групи, които може да са и деца, и възрастни.

"Ако имате такъв близък, наистина ли искате да рискувате да няма нито една Коледа?"

Според него новите ваксини за COVID-19 са разработени бързо, но не за сметка на безопасността и ефективността им.