Американският президент Доналд Тръмп намекна, че може да уволни своя съветник и топ експерт по въпросите на пандемията, д-р Антъни Фаучи, след като медикът разкритикува президента за справянето му с кризата с коронавируса, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Фаучи, който е директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, влезе в спор с Тръмп заради нееднократните уверения на президента, че борбата на САЩ с коронавируса е "към края си", когато всъщност десетки хиляди души се заразяват всеки ден. "Ще страдаме. Положението не е добро", предупреди медикът пред в. "Вашингтон пост" в петък. Последва остра реакция от Белия дом с обвинение, че лекарят се намесва в политическа игра преди президентскя вот на 3 ноември. 

На предизборен митинг във Флорида Тръмп, недоволен, че епидемията се отразява толкова подробно в медиите, предположи, че вирусът ще остане на заден план в новините след изборния ден. Това подтикна част от множеството да скандира: "Уволни Фаучи!", а президентът отговори:

"Не казвайте на никого, но ми позволете да изчакам малко да минат изборите" и добави, че оценява "съвета" на събралите се.

По-рано Тръмп изразявал безпокойство каква ще е политическата реакция, ако отстрани популярния и уважаван медик преди деня на изборите. 

Фаучи открито заяви, че Тръмп вече не приема съвети от него и те не са разговаряли повече от месец. Медикът предупреди, че страната я чака тежка зима, ако не се направи повече за забавяне разпространението на инфекцията, отнела досега живота на над 230 000 американци.