Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

AstraZeneca и Университетът в Оксфорд признаха за "случайна" грешка в дозирането в своето проучване за ваксина срещу COVID-19.

Според последните резултати от мащабните изследвания, обявени в понеделник, тази ваксина е средно 70% ефективна. Установено е, че ваксината е 62% ефективна при тези, които са получили две пълни дози, но ефективността е нараснала до 90% при тези, които са получили половин доза при първото ваксиниране.

В понеделник AstraZeneca призна инжектирането на полудозата за "грешка", съобщи Ройтерс, цитирана от "Бизнес инсайдър". Планът е бил пациентите в британското проучване да получат две пълни дози ваксина при интервал от един месец, но вместо това някои получили половин доза при първото инжектиране.

"Върнахме се назад и проверихме... и разбрахме, че те са предвидили половин доза от ваксината", заяви д-р. Мене Пангалос, изпълнителен директор на AstraZeneca, отговарящ за научните изследвания и разработките на компанията.

При тестването са участвали повече от 20 000 доброволци от Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка, като по-малко от 3000 души са получили половин доза при първоначалното ваксиниране.

Някои експерти са загрижени от грешката.

Шефът на американската програма разработване и разпространение на ваксина "Операция Светлинна скорост" Монсеф Слауи посочи, че доброволците, които са получили половин доза от ваксината, са били под 55-годишна възраст. Той обясни, че ако този подход не е приложен при по-възрастни пациенти, остава отворен въпросът за ефикасността на ваксината, тъй като имунната система на по-младите хора реагира по-благоприятно спрямо ваксинирането.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.