Великобритания и Германия могат да разрешат ваксината срещу COVID-19, разработена от американската фармацевтична група Pfizer и германската BioNTECH от началото на декември, съобщи британският в. “Дейл телеграф”.

Британските регулатори са започнали процедурата по одобрение на ваксината и Националната здравна служба е предупредена да има готовност да я използва от 1 декември.

Същите стъпки според “Телеграф” предприема Германия. Тя може да започне програма за ваксинация срещу коронавируса още следващия месец, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

"Има причини за оптимизъм, че в Европа може да има одобрена ваксина още тази година", заяви той в интервю за медийната група RedaktionsNetzwerk. "И тогава можем да започнем веднага", добави той.

Шпан заяви, че е поискал от германските провинции да подготвят центровете си за ваксинация до средата на декември и подготовката върви добре.

"Предпочитам да имам център за ваксинация, който е готов няколко дни по-рано", подчерта той.

Германия си е осигурила над 300 милиона дози с ваксина срещу коронавируса чрез Европейската комисия, двустранни договори, съобщи Шпан. Той добави, че това е повече от достатъчно и дори позволява споделянето на ваксини с други страни, предаде БТА.

Американската администрация за храните и лекарствата (Food and Drug Administration) е насрочила за 10 декември заседание, на което да реши дали ваксината да бъде разрешена в САЩ.

Великобритания е поръчала 40 милиона дози от ваксината на Pfizer-BioNTECH и се надява да получи 10 милиона от тях, достатъчни да бъдат ваксинирани 5 милиона души, до края на тази година.

Ако FеDА даде разрешението си, САЩ могат да започнат прилагането на същата ваксина от средата на идния месец, предаде Ройтерс.

Двадесетте водещи икономики в света (групата Г-20) вчера поеха ангажимент да осигурят равен достъп до ваксините срещу COVID-19 на всички страни и да разсрочат дълг от $5,7 милиарда на най-бедните държави.

На азиатските пазари цените на акциите се повишиха днес, изтласквайки регионалния индекс до рекордни височини, предаде Ройтерс. Агенцията посочи, че инвеститорите възлагат надежди за икономическо оживление на коронавирусните ваксини, дори когато броят на регистрираните случаи на зараза в света расте, а новите стимули за американската икономика се бавят.

Индексът на американската финансова компания MSCI, който обхваща Азиатско-Тихоокеанския регион без Япония, днес е с 0,71% нагоре и чупи рекорд по нарстване, поставен в петък. Южнокорейският индекс Kospi прибави 1,83%, японският Nikkei - 0,27%, китайските "сини чипове" същот отбелязаха възход от 1,54%.

Европейските инвеститори споделят днес в ранната търговия по-оптимистичните перспективи, като регионалният индекс Euro Stoxx 50 прибави 0,29%, германският DAX се качи с 0,26% и британският FTSE отбеляза нарастване от 0,21%.