България и Северна Македония имат обща, а не споделена история. България не е "фашизъм", а е приятел. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю пред БГНЕС.

"Когато отворим учебниците, да можем да прочетем за размера на нашата общност, защото ние нямаме споделена история, а имаме обща история. И от тази история са възникнали и македонският, и българският народ, и македонският език, и българският език – това е нещо, което България признава. Въпросът е да проявим мъдрост и да решим тези теми през комисиите от историци, а и ние политиците да помогнем тези исторически общи моменти, да ги цитираме, както са описани в историята и да ги използваме, за да ни свързват, а не да ни разделят", заяви Заев.

И допълни, че новите поколения не знаят тази действителност.

"Тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по много погрешен начин. Трябва да променим това. Ние вече имаме сменени повече от 20 табели в страната, където беше записано "български фашистки окупатор". Това не е така – България не е фашизъм, България е наш приятел", заяви Заев.

Заев изтъкна, че е задължение на всички граждани, а най-много на политиците, "да сближим нашите народи".

"Защото дълги години ги държаха далече един от друг. Различни власти, предимно по времето на бивша Югославия, преди бивша Югославия… Но ние трябва да бъдем заедно, защото сме първи съседи. И това сътрудничество трябва да го изграждаме в обстановка, в която хората са приятели, подават си ръка. Знаете, че съм от Струмица. Петричани и струмичани говорят един език – толкова сме близки. Това е македонски или български език", попита Заев.

Той признава, че все още не е изградена добра пътна инфраструктура, която да свързва двете държави.

"Вече работим интензивно по този въпрос. Например, по отношение изграждането на Коридор № 8, е ясно, че трябва да работим по-интензивно и ефективно. Основната част от коридора е тази, която свързва двете столици Скопие и София и за която има решение да бъде магистрала. По отношение на жп линията имаме слабости, но са набавени необходимите средства и работим по изграждането на тази част от коридора. Вярвам, че от българска страна ще започне също да се строи. Всъщност там е останало много малко", каза Заев.

И допълни, че Северна Македония "е взела 1 млрд. евро заеми за коридорите, което за Македония са много пари".

"Става въпрос за пътища, жп линия и газова връзка, интернет комуникацията, енергийните коридори, които трябва да бъдат подсилени, тъй като са със слаб капацитет. Искаме да се включим към българската борса, за да можем да участваме директно. Имаме и сътрудничество в областта на отбраната – преди няколко дни правителството на Северна Македония потвърди доверието си към България да защитава небето ни в съответствие със стандартите на НАТО. Имаше голям натиск от страна на Турция и Италия, защото Италия покрива Черна гора и Албания, Турция има специфично приятелско отношение към Северна Македония. Ние казахме: Извинете, първият ни съсед е България, затова Гърция и България ще бъдат двете държави, които ще пазят небето ни. Относно дългото и краткото име проблемът е решен. Изпълнението на Договора ще бъде закон", заяви Заев.

И допълни:

"Ако се обединим и излезем заедно и Западна, и Северна Европа ще ни уважава повече. Ние имаме предимство и може да яхнем това приятелство и да реализираме сътрудничеството по всички възможни начини. Вярвам, че през този 4-годишен период (неговия мандат - б.р.) гражданите ще могат да кажат: Това е, което ни трябваше! Ще мога лесно да запаля колата, да дойда за час и 15 минути от едната до другата столица. По време на коронакризата имаме повече от 12 нови български инвестиции тук в Северна Македония и две много добри македонски в България. Ако не беше короната, вероятно щяхме да имаме още повече инвестиции".

Заев заяви, че властта в Северна Македония категорично се разграничава от езика на омразата спрямо България.

"Ние като ръководство - президентът Пендаровски, аз като премиер, министърът на външните работи, министърът по европейски въпроси Димитров, парламентът, всички политици отправихме апел: Престанете! Нямате право да унищожавате стратегическите интереси на държавата и приятелството с нашите съседи. Сега потвърждавам нашата позиция за пълно противопоставяне на говора на омразата, който трябва да бъде прекратен незабавно", заяви Заев. 

И допълни:

"Имаше активист на ВМРО-ДПМНЕ, който запали знамето (българското – бел.ред.) - директно в полицейското управление в Гази Баба започна разследване, присъда и трябва да понесе отговорност. Съгласно нашето законодателство, това е действие срещу конституцията, независимо, че е знамето на нашия съсед Република България".