Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Депутатите от ГЕРБ ще отменят промяната в Закона за потребителския кредит, с която позволиха неустойките по неизпълнение на договор за кредити (не от банки) да са в размер до 100% от стойността на самия кредит само няколко дни, след като сами я приеха. С това се занима бюджетната комисия днес точно преди в пленарната зала да започне обсъждането на бюджет 2021, научи Клуб Z.

Заседанието на комисията бе обявено, но без никаква яснота какво точно ще прави, освен че нещо ще допълва към Закона за държавния бюджет за догодина.

Любопитна е и "законодателната техника", с която от управляващата партия изпълняват обещанието си от миналата седмица за ревизия на скандалната поправка. А именно: чрез "преходни и заключителни разпоредби" на... проекта на държавния бюджет за 2021 г. При това внесена след крайния срок за предложения, на извънредно заседание на бюджетната комисия, свикано точно преди въпросният проектобюджет да влезе за разглеждане в пленарната зала за окончателно приемане.

Всъщност и самата поправка в Закона за потребителския кредит бе приета по "втория начин" - любим иначе, откакто ГЕРБ управлява. Текстът в Закона за потребителския кредит се появи в преходните и заключителните разпоредби между двете четения на промените в Закона за ДДС. Вносител бе независимият депутат Спас Панчев, който, откакто не е част от "БСП за България", най-често гласува с управляващите. С този механизъм на законотворчество на практика се променят закони на едно четене, въпреки че закони и изменения в тях по конституция се променят на две четения от Народното събрание. 

И макар управляващите да не са вносители, го подкрепиха. А още на следващия ден, когато се разбра какво са гласували депутатите, омбудсманът Диана Ковачева обяви, че ако неустойките по кредити в размер на самите кредити останат в сила, ще бъде сезиран и Конституционният съд. 

Пак тогава шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обяви, че партията й ще внесе отмяна на скандалните промени и законът за кредитите ще се върне с стария си вид. Мотивът и бе, че в ГЕРБ "не сме лобисти". 

Очаква се отмяната на спорните текстове да бъде подкрепена от всички в парламента.

Коментари

Спас Панчев

е вносителят на спорните поправки. Бивш депутат от БСП, ама пак ГЕРБ е виновен на медийното ОФ. Смешни сте.
Барми Цва's picture
Барми Цва
Барми Цва

Иво,

сигурно Спас Панчев е гласувал сам промяната, гербавите марионетки не са участвали.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

А той след като го е внесъл...

сам ли го е гласувал и приел този закон бе гьон?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.