Люис Хамилтън най-вероятно ще получи рицарско звание и пред името му вече ще се слага титлата Сър. Това се очаква да стане още около Нова година, а предложението ще дойде лично от британския премиер Борис Джонсън, информира "Дейли Мейл".

Той се е вслушал в призиви от спортните среди и се е нагърбил с това името на пилота от Формула 1 да попадне в списъка за одобрение от кралицата.

Хамилтън стана световен шампион за седми път, като изравни по титли Михаел Шумахер. В изминаващия сезон, от който остават още три кръга, англичанинът задмина Шуми по брой победи и още повече затвърди доминацията си от последните години, в които взе шест корони от седем възможни.

Много се изговори дали Хамилтън заслужава най-високото рицарско звание и дали може да бъде сравняван с Шумахер и други легенди на Ф1, тъй като в ерата си кара най-добрата кола и няма почти конкуренция.

Негов славен предшественик като Джеки Стюърт - 3-кратен световен първенец, а наскоро и снукър величието Рони О'Съливан, изтъкват именно горното.

Извън чисто спортния спор, Хамилтън е недолюбван в родината си, тъй като живее в Монте Карло - подобно на други големи спортисти и звезди от шоубизнеса и културата.

Въпреки това, изтъква "Дейли Мейл", той все пак плаща данъци и на Острова, като е в списък с 5000 британци, наливащи най-големите отчисления към хазната. Така тази пречка би трябвало да отпадне.

Ако Хамилтън получи признанието, той ще е първият активен пилот с титлата. Преди него са я получавали Джак Брабъм (1979 г.), Стърлинг Мос (2000 г.) и Джеки Стюърт (2001 г.) - вече отказали се. А действащи спортисти с титлата сър са още лекоатлетът Мо Фара, тенисистът Анди Мъри и асът в крикета Алистър Кук.

Хамилтън преговаря за нов договор с "Мерцедес" - настоящият изтича в края на годината.