Люис Хамилтън и на теория си осигури седма световна титла във Формула 1 вчера в Гран При на Турция. Специалисти, статистици и фенове отново започнаха да правят сравнения между него, Михаел Шумахер и останалите големи в най-комерсиалния автомобилен спорт.

Люис ще запомни трудната за всички 2020-а - той задмина Шуми по брой победи и се изравни с него по шампионски корони. Нещо, което допреди няколко години се считаше за трудно постижимо.

Сравненията с величията от други епохи винаги са доста "хлъзгава" работа, още повече пък за спорт като Формула 1, в който техниката е много различна, конкуренцията, броят на състезанията в един сезон и т.н. и т.н. И все пак ги има.

Наред с обичта и признанието, Хамилтън е доста мразен и неглижиран (дори в родината си), а това личи още повече в последните седмици, в които постигна впечатляващи победи и изравни или задмина рекорди на Шумахер. Мнозина не харесват Люис заради начина му живот извън пистата, стила на обличане, заради изказвания и изявени позиции... Това се пренася и в оценките за качествата му на пилот.

Твърди се, че е просто "добър", но не и велик, не може да се сравнява с Михаел, Сена, Прост, Фанджо и т.н. Попаднал е в най-добрия отбор с най-добрата кола, сега конкуренцията не била като някога, получавал и външна помощ... Конкретно за германеца - той не просто карал болидите в отборите, в които се подвизавал, а ги и развивал, надграждал. Спечелил е седемте си титли в много по-голяма конкуренция, пилотските му умения също били далеч по-добри - най-вече бързината. 

Всичко това няма да спре скоро. До появата на нов голям шампион, който ще бъде сравняван вече с Хамилтън, но и с Шуми и останалите. 

Хамилтън и Фетел имат общо 11 световни титли.

Вижте малко статистика, но отново с уговорката, че тя не е съвсем безпристрастна, тъй като се прави с постижения в различни епохи и условия.

Брой спечелени титли

7 - Михаел Шумахер 

7 - Люис Хамилтън 

5 - Хуан Мануел Фанджо

4 - Ален Прост и Себастиан Фетел

3 - Аертон Сена, Ники Лауда, Джеки Стюърт, Нелсън Пикет, Джак Брабъм

Последните четири титли на Хамилтън са поредни. По този показател №1 все още е Шумахер с пет, постигнати в периода 2000 - 2004 г. Люис има шест за седем сезона. Доминацията му бе прекъсната единствено от предишния му съотборник в "Мерцедес" Нико Розберг през 2016 г.

От действащите пилоти единствено Себастиан Фетел се е качвал най-високо повече от веднъж - четири.

Нещо любопитно - Шумахер е "нанизал" титлите си за 308 състезания. Процентът му на спечелени състезания спрямо стартовете е 30 на сто. 

Хамилтън е стартирал в 264 надпревари. Процентът на победи е 36.

Отстъпва на Хуан Мануел Фанджо - 47%, а вече задмина Джим Кларк - 35%.

Хамилтън наскоро стана №1 по победи с 94. Шумахер е втори с 91. Третият - Фетел, е далеч назад с 53. Ако остане в спорта, нещо, което най-вероятно ще се случи, догодина англичанинът може да отвори "клуб 100". Възможният максимум до края на настоящата е 97 - остават три Гран При-та. 

Първи позиции

1. Люис Хамилтън - 97

2. Михаел Шумахер - 68

3. Аертон Сена - 65

Най-бързи обиколки 

1. Михаел Шумахер - 77

2. Люис Хамилтън - 53

Кими Райконен - 46

Водачество през цялото състезание

1. Люис Хамилтън - 22

2. Аертон Сена - 19

3. Себастиан Фетел - 15

Хеттрикове (първа позиция, най-бърза обиколка и победа)

1. Михаел Шумахер - 22

2. Люис Хамилтън - 18

3. Джим Кларк - 11

Голям шлем  (първа позиция, най-бърза обиколка, водачество от началото до края и победа)

1. Джим Кларк - 8

2. Люис Хамилтън - 6

Михаел Шумахер - 5

Любимо състезание на Хамилтън е в Унгария, където има осем успеха. И тук са равни с Шуми, който също толкова пъти е бил най-бърз във Франция. Люис има седем триумфа в Канада, където постигна и първата си победа през 2007 г. Също толкова пъти е виждал първи раираните флагове и в родината си.

Най-малко успешен е бил в Малайзия (вече няма състезание там) - веднъж. Също така в Австралия и Бразилия, където победите му са две.