Люис Хамилтън за седми път стана световен шампион във Формула 1 с паметен триумф за Гран При на Турция на пистата "Истанбул парк". Британецът и на теория си осигури титлата три кръга преди края. Той се изравни с Михаел Шумахер - по 7 корони. А днешната му победа е под номер 94.

Фетел първи поздрави Хамилтън.

Втори в дъждовното състезание, изобилстващо от завъртания, изпреварвания и драматичен развой, е Серхио Перес ("Рейсинг пойнт"), а трети - Себастиан Фетел ("Ферари"). Това е първият подиум за "скудерията" от началото на сезона и той идва неочаквано от германеца, а не от Шарл Люклер, който допусна грешка метри преди финала и остана четвърти.

Пети е Карлос Сайнц ("Макларън"), а шести - Макс Верстапен ("Ред Бул").

Валтери Ботас (вляво) завърши едва 14-и.

Хамилтън изкара цели 52 обиколки с гуми "интермедия", които накрая приличаха на сликове. Подобно е и постижението на Перес - 47.

А днешната надпревара не изглеждаше оптимистична за Хамилтън и "Мерцедес" след лошото представяне на тренировките и квалификацията в предишните дни. Световният шампион потегли едва от шесто място, а първи бе Ланс Строл ("Рейсинг пойнт"), следван от Верстапен. 

Нидерландецът тръгна лошо и бе изпреварен от трима състезатели. Люис стана трети, но малко по-късно допусна грешка и отново изостана назад. В тези моменти никой не го слагаше в сметките.

Заради асфалта, определен като "леден" в последните дни от пилотите, и дъжда, феновете на Формула 1 най-после видяха състезание, с много изпреварвания и обрати. Почти всички допуснаха грешки. Хамилтън допусна най-малко, имаше стратегия и непримиримост, затова и подпечата седмия си връх по подобаващ начин.

Той поведе в 37-ата обиколка и до края не позволи на останалите дори да го доближат, независимо от състоянието на гумите. Добро състезание за "Ферари", лошо за "Ред Бул", а грешки със стратегията направи "Рейсинг пойнт", които костваха може би победа.

Преди двете състезания в Бахрейн и последното в Абу Даби, Хамилтън има 307 точки, следват Валтери Ботас - 197, Варстапен - 170 и т.н. Остава интригата само за второто и третото място в генералното класиране.