Италианецът Яник Синер (№44 в световната ранглиста) спечели петото издание на тунис турнира "София оупън" - категория ATP 250. На финала пред публика в "Арена Армеец" той се наложи над Вашек Поспишил (Канада, №74 в света) - 6:4, 3:6, 7:6(3).

Двубоят предложи тенис на много високо равнище. Можеше да отиде и в другата посока. Това бе първи финал на Синер в тура на ATP - той е само на 19 г. и е считан за един от големите таланти в спорта. А Поспишил доскоро бе считан за специалист най-вече на двойки.

С агресивните си форхенди от дъното на корта Синер затрудни Поспишил още в първия гейм на откриващия сет. Тогава канадецът с чешки корени се измъкна, но не и във втория си сервис гейм, когато беше пробит за 2:1.

До края на частта тийнейджърът се представяше убедително и не допусна неговият опонент да изравни. Така шампионът от миналогодишния финален младежки "Мастърс" в Милано поведе с 6:4.

Окрилен, Синер проби още в първия гейм на втория сет, но този път Поспишил му отвърна с моментален рибрейк. В шестия гейм този път той първи натисна спусъка - личеше, че се чувства все по-уверен, а съперникът му показа колебания на началния си удар - 4:2, а много скоро след това и 5:2.

Последва размяна, а този път един пробив в аванс реши сета в полза на Вашек Поспишил - 6:3 и 1:1.

Трети сет. В първия гейм канадецът имаше две точки за пробив, но Синер обърна и поведе първи. Двубоят стана по-атрактивен. Поспишил по-често започна да излиза на мрежата - в някои случаи това се оправдаваше, но в други италианецът го наказваше с минаващи удари.

Някои изпълнения бяха наистина на много високо ниво. И спорът трябваше да се реши в тайбрек, както подобаваше на този атрактивен и равностоен сблъсък. С минипробив Синер поведе, удържа аванса си и малко по-късно реализира още първия мачбол, след като Поспишил извади топката в аут- 7:6(7:3) и 2:1 сета.

Шампионите на "София оупън"

2016 г. Роберто Баутиста (Испания)

2017 г. Григор Димитров

2018 г. Мирза Башич (Босна и Херцеговина)

2019 г. Данийл Медведев (Русия)

2020 г. Яник Синер (Италия)

На награждаването и двамата финалисти изразиха надежда, че догодина ще се върнат отново. Те благодариха на организаторите и на публиката - не скриха задоволството  си, че турнирът е преминал пред публика, макар и редуцирана. С нея атмосферата е била много по-истинска от това да се играе без зрители, изтъкнаха Синер и Поспишил.

Отправиха си и взаимни комплименти. Противоепидемичните мерки не осуетиха пускането на конфети и огнени ефекти на коронацията.