Яник Синер (Италия) - Вашек Поспишил (Канада) е финалът на турнира "София оупън" - в събота от 15 часа. Днес в "Арена Армеец" се играха и двата полуфинала.

Изгряващата звезда на тениса Синер взе връх в първия. 19-годишният италианец победи Адриан Манарино (Франция) с 6:3, 7:5 и за първи път в кариерата си ще спори за титлата в надпревара от тура на ATP.

По един пробив стига на Синер да победи по-опитния си противник. В първия сет това стана рано - при 2:2, а във втория - в 11-ия гейм. Преди това французинът, който е участвал във всичките пет издания на "София оупън", имаше три възможности първи на направи брейк, но италианецът се измъкваше.

Вашек Поспишил обърна Ришар Гаске (Франция) във втория полуфинал - 6:7(6), 6:2, 6:0. Така отпадна още един фаворит, а и двамата финалисти са неочаквани.

Равностойният първи сет стигна до тайбрек, в който 49-ият в света спечели и поведе в общия резултат. Във втория обаче Поспишил проби за 3:2 и до края на мача не даде и гейм на своя опонент. Десет поред. Гаске видимо се отказа от битка в третия сет, а при втория брейк на канадеца - при 3:0, оспори решения на съдия на линията и проведе остър диалог с рефера на стола.

Вашек Поспишил показа отличен сервис.

Тази година на "София оупън" няма "ястребово око".

Поставените под №2 на двойки Джейми Мъри/Нийл Скупски от Великобритания са новите шампиони при дуетите. На финала в събота те трябваше да се изправят срещу водачите в схемата Юрген Мелцер и Едуард Роже-Васлен, но те се отказаха заради контузия в рамото на Мелцер, по информация от пресцентъра.

По-важното за тях е друго - с победата си на полуфинала над балканския тандем Томислав Бъркич/Марин Чилич - 7:5, 6:4, си гарантираха участие на финалите на ATP в Лондон, които започват утре. Напълно обяснимо фокусът им да е насочен към британската столица.

Организаторите обявиха, че близо 1,2 тона различни видове дезинфектант ще бъдат изразходвани на турнира. Всеки от екипа, който се грижи за дезинфекцията на „Арена Армеец“, изминава по около 15 км на ден.

Противоепидемичните мерки на последния турнир за годината от календара на ATP са изключително строги и се спазват стриктно. Цялата зала се дезинфекцира сутрин преди старта на програмата, през целия ден и след края на последните мачове. Целият корт и всички принадлежности към него също се третират след всеки мач. По график се чистят и колите, които возят играчите, като в тях не може да има повече от двама души.

Освен непрестанната дезинфекция, много стриктно се спазват и останалите противоепидемични мерки - зрителите и журналистите са настанени през две седалки, като всички, които не се използват, са запечатани с лепенки. На играчите и организаторите се правят регулярни PCR тестове. Температурата се измерва при влизане в залата. Всяка сутрин се попълва специален онлайн здравен въпросник към ATP.

Отменени са всички събития с тенисистите извън мачовете им от турнира. Забранени са сесиите за автографи, раздаването им при напускане на корта и нито един човек от публиката не може да бъде в контакт с тенисист. Самите играчи и представители на щабовете им са задължени да спазват дистанция от 2 метра при придвижването си до корта. А самото движение на играчите е ограничено и според предварително оповестен план.

„Искам да кажа голямо благодаря от мен и всички други тенисисти, които сме тук, на всички работещи на първа линия - на всички, които се грижат за турнира в София, на всички в България и на всички по света“, заяви бившият №1 в света на двойки и финалист тази година Джейми Мъри - брат на Анди Мъри.

“Благодаря на всички, които работят на първа линия. Благодаря ви много, че се жертвате в името на нашето здраве. Оценявам го много. Надявам се да бъдете здрави“, раче водачът в схемата на сингъл и световен №12 Денис Шаповалов, който отпадна още в първия кръг.