Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След като вчера фармацевтите излязоха с отворено писмо до правителството и здравните власти, с което посочват, че е недопустимо да бъдат поставяни пред избор да нарушат ли закона като дадат антибиотик без рецепта или да откажат на болен човек, днес от Българския лекарски съюз излязоха с контрапозиция. Гневът на БЛС е насочен основно към апела на аптекарите докторите да не лекуват по телефона, а да изписват истински рецепти на пациентите си. Лекарите отричат изобщо да го правят и на свой ред обвиняват фармацевтите - че продават медикаменти без задължителната бележка.

Твърденията на ръководсвото на Българския фармацевтичен съюз, че недостигът на лекарства се дължи на факта, че лекари изписват големи количества от тях по телефона са недопустими и не отговарят на истината - заявяват от БЛС.

И допъват:

"Колко от българските граждани са получили лекарства в аптека без да носят необходимата за това рецепта? За никого не е тайна, че продажбата на лекарства без задължителната за това рецепта е масова практика.

И в тази връзка по темата с презапасяването с лекaрства сме длъжни да поясним: Ролята на аптеките в системата на здравеопазването и на работещите в тях фармацевти е да регулират именно този процес и да не допускат пазаруване на лекарства в големи количества и продажбата на такива без рецепти."

От лекарския съюз посочват още "оправданието, че някой лекар е изписал 7 опаковки от даден антибиотик е несъстоятелно", защото задачата на всеки фармецевт била да прецени, според медикамента и познанията си за него, продължителността на лечението.

"А в случай, че изписаното количество не отговаря на курса на лечение, той има право да откаже да го отпусне в даденото количество. Ролята на фармацевта е да се намеси именно в такива моменти и според своите правомощия да не допуска нарушаване на правилата!" - посочват отговорни от БЛС.

А по въпроса има ли недостиг в мрежата, заявяват: "При наличие на всички регистрирани у нас медикаменти в складовете на едро отговорността за осигуряването им в аптечната мрежа е на самите аптеки".

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.