Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Русия планира да изгради военноморска база в Судан съгласно проект на споразумение между двете държави, предаде "Свободна Европа".

То ще позволи на Русия да създаде военноморска логистична база в Судан за ремонт и снабдяване на военни кораби, както и да осигури почивка на моряците, се казва в документа, публикуван на 11 ноември на уебсайта на руското правителство, след като премиерът Михаил Мишустин го одобри.

Военноморска база в Судан ще разшири руското влияние в Североизточна Африка по жизненоважни морски пътища в Червено море и пролива Баб ел-Мандеб, отбелязва "Свободна Европа".

В проектоспоразумението се казва, че до 300 военни и четири военни кораба могат да пребивават в базата, включително кораби със системи за ядрено задвижване.

Русия има икономически и геополитически интереси в Судан - страна, богата на петрол и други полезни изкопаеми.

Судан е и един от най-големите вносители на руско оръжие в Африка.

Споразумението гласи, че Русия е готова да достави безплатно оръжие и военна техника на Судан, за да поддържа противовъздушната отбрана на суданската военноморска база в Порт Судан, където ще бъде построено руското военно съоръжение.

Икономическата криза в Судан се задълбочи след свалянето на дългогодишния диктатор Омар ал Башир през 2019 г. в резултат на преврат, който остави страната в ръцете на съвместно гражданско-военно преходно правителство, което се стреми да сложи край на международната изолация на Судан.

Башир по-рано беше помолил Русия да построи база на Червено море през 2017 г. - отчасти поради притеснения от САЩ.

През миналия месец САЩ обявиха плановете си да заличат Судан от списъка си с държавни спонсори на тероризма като част от дипломатическото отваряне между Хартум и Вашингтон след свалянето на Башир.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства също са основни играчи в Судан, които предоставят финансова помощ на новото правителство.

Коментари

Новина, която дълго ще топли сърцата

на 30 милиона руски пенсионери с пенсия 135 евро.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

трактор

мирно пахнеть на границу. Вдруг открыл огонь. Стар виц от съветско време.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.