Суданското правителство и бунтовнически лидери подписаха днес в Джуба историческо мирно споразумение, което се очаква да сложи край на 17-годишната кръвопролитна война, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Членове на правителството и бунтовнически водачи започнаха да се събират днес в Джуба под звуците на барабани, отмерващи ритмите на народни танци, за да подпишат документа.

Текстът бе парафиран на 31 август, но за подписването бе организирана пищна церемония в присъствието на африкански държавни глави, сред които са домакинът от Южен Судан Салва Киир и дипломати от Чад, Египет, Катар и Саудитска Арабия.

"Подписването на това споразумение днес бележи важна дата за Судан и Южен Судан. То слага край на страданията на множество суданци, които живеят в страната и извън нея", заяви Мини Арко Минауи, лидерът на основната бунтовническа група в Дарфур - Движението за освобождение на Судан.

"Икономическото положение в Судан и нестабилната политическа ситуация естествено са предизвикателства, но съм убеден, че ще можем да постигнем мир", добави той.

Церемонията е в Джуба, столицата на Южен Судан - страна, чиито ръководители се сражаваха близо три десетилетия срещу тези от Хартум, преди да извоюват независимост през 2011 г. след конфликт, в който загинаха два милиона души, а четири милиона бяха прогонени от домовете си. Днес отношенията им са мирни, дори приятелски, отбелязва АФП.

Танцьори, певци и музиканти откриха тържеството, а членове на бунтовническите отряди от Дарфур (на запад), Южен Кордофан и Сини Нил (на юг) дефилираха, носейки плакати с ликовете на водачите им.

Суданската делегация бе водена от генерал Абдел Фатах ал Бурхан, председател на Суверенния съвет на страната, вицепрезидента Мохамед Хамдан Дагло и премиера Абдала Хамдок. Последният се надява мирът да донесе "развитие, напредък и процъфтяване", сочи негово комюнике, разпространено днес.

"Мирният процес среща предизвикателства, които трябва да преодолеем с общи усилия", добавя той.

Властите в Хартум - смесено управление на военни и цивилни, откакто народно въстание свали през април 2019 г. 30-годишната диктатура на Омар Башир, избраха за приоритетна задача да сключат мир с бунтовниците.

По време на режима на Башир бунтовниците - хора от етнически малцинства, се чувстваха маргинализирани в страната, обхваната от тежка икономическа криза, останала по-специално без три четвърти от петролните си запаси, щом Южен Судан стана независим. Без да забравяме санкциите на САЩ.

Войната в Дарфур, започнала през 2003 г., взе през първите си години най-малко 300 000 жертви, а 2,5 милиона души бяха разселени по данни на ООН. Пострадаха и един милион души в другите два региона, напомня АФП.