Първите ваксинации срещу COVID-19 в ЕС биха могли да бъдат направени през първото тримесечие на 2021 г. при един оптимистичен сценарий.

Това заяви днес директорката на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) Андреа Амон, предаде АФП, цитирана от БТА.

Ситуацията на фронта на коронавирусната епидемия на Стария континент е „много, много обезпокояваща“ и „всички наши индикатори показват влошаване“, допълни Амон. Тя призова европейците да спазват стриктно въведените ограничения по места, колкото и трудно да е това.

В настоящата ситуация може да отнеме повече време за намаляване на броя на случаите на зараза, отколкото беше при първата вълна през март-април, изтъкна Амон.

Относно пътя към първите ваксинации на територията на ЕС тя каза, че той е все още дълъг и несигурен и може да отнеме няколко месеца.

„Ако сме оптимисти, първите ваксинации в ЕС могат да бъдат направени през първото тримесечие на идната година, но не мога да бъда по-точна“, допълни тя.

Относно съобщението на компаниите Pfizer и Biontech за 90-процентната ефикасност на разработваната от тях ваксина Амон заяви, че това е обещаваща информация, но подчерта, че трябва да се изчака окончателната оценка на продукта.

След края на изпитанията в трета фаза Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) трябва да оцени резултатите и да даде или не разрешение за пускане на пазара на продукта, припомни Амон. След това ще трябва да започне производството и едва тогава може да започне ваксинирането.

По-рано днес Еврокомисията обяви, че е одобрила договор с двете компании за закупуване на до 300 милиона дози от тяхната ваксина.

Като поддържа връзка с националните власти, ECDC разработва сега правила за дефиниране на приоритетните групи за ваксиниране. Амон посочи, че става дума за уязвимите части на населението и за здравния персонал, но припомни, че тези групи са доста многобройни и е нужно по-добро дефиниране на онези сред тях, на които трябва да се отдаде приоритет.