ЕС е договорил продажбата на 200 милиона от ваксините срещу COVID-19 на Biontech и Pfizer и ще го подпише в идните дни. Това съобщи геманският министър на здравеопазването Йенс Шпан. Германия се надява да получи 100 милиона от тези ваксини, останалите ще бъдат разпределени, така че всички останали членки също да получат.

Преговорите са приключени и постигнахме споразумение, което още подпишем до дни, потвърди и еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириякидес.

Еврокомисията води преговорите от месеци и първоначално се бореше за поне 300 милиона дози. В понеделник двете фармацевтични предприятия, които обединиха усилията си по намиране на ваксина срещу опасния коронавирус, обявиха, че имуназицята им е дала 90% ефективност.

Германия вече е започнала преговори с ЕК, за да получи 100 милиона от ваксините. ЕС е пред подписавне на договор и с Astra Zeneca и Sanofi, които също са почти готови с тяхна ваксина. Трети договор с Johnson & Johnson също е пред финализиране.

Biontech и Pfizer са готови до края на 2021 година да произведат 1,3 милиарда ваксини.

В същото време Германия вече е готова с плана си за масова ваксинация и тя най-вероятно ще започне през февруари. Всеки град вече е подготвил пунктовете, на които ще се прави имунизацията. Тя ще е по желание. В Берлин ще има 6 такива пункта. Първо ще бъдат ваксинирани медицинският персонал и хората, грижещи се за възрастни или болни в институции. След това ваксината ще се поставя на рисковите групи.

До постигане обаче на нужния ефект на защита сред населението ще мине поне една година, в която досегашните мерки ще трябва да се спазват. Според специалисти лятото ще може да се разчита на облекчения в мерките, а следващият октомври и почти на нормализиране на живота.