Германската фирма Biontech, която е готова с ваксината срещу COVID-19, обяви днес, че ще произведе дози от нея за всички и няма да има пазар, който да бъде предпочетен. Изявлението е задочен отговор на изказванията на Доналд Тръмп, че първо ще се ваксинират американците и чак след това ще се произвеждат дози за останалите държави.

Ваксината ще се разпределя справедливо и поравно, съобщиха днес от германската фирма, която разработи важното вещество в сътрудничество с Pfizer.

Двете фирми са се договорили голяма част от ваксината да се произведе в Европа, за да се гарантира, че ще има в достатъчни количества за всички.

Днес ЕС подписа окончателния договор с двете фирми за доставка на 200 милиона ваксини с опцията за още 100 милиона по-късно.

До седмици ще се подадат документи за пускането ѝ на пазара в САЩ, а в началото на идната година и в Европа.

В същото време от Biontech обявиха, че целта на германското правителство да ваксинира 70% от германците до лятото е напълно реалистична.

„Ако всичките ни фабрики работят с пълен капацитет, това ще е постижимо“, посочиха те. До края на годината се планира производството на 50 милиона ваксини, а до края на 2021 година – 1,3 милиарда. За ваксинирането на един човек са нужни две дози.