Дивите и необосновани твърдения на президента Доналд Тръмп за измама с гласоподаватели се очертаха като тест за лоялност на републиканците с високи залози, който илюстрира зараждащ се конфликт, определящ бъдещето на Голямата стара партия, независимо дали той печели или губи президентския пост, пише днес Асошиейтед прес.

Сред настоящите и бившите представители на Републиканската партия има общо усещане, че поведението на президента е безотговорно, ако не и опасно, но е налице разделение между влиятелните републиканци, готови да кажат това публично, и такива, които не, отбелязва агенцията.

Според нея признанието, че в изборния ден Тръмп се е представил по-добре от очакваното гарантира, че той ще остане най-мощният глас на Републиканската партия през следващите години, дори ако загуби.

Тази ясна реалност не помогна много да бъдат запушени устите на хора като губернатора на Мериленд Лари Хоган, втори мандат републиканец, който не изключва да се кандидатира за Белия дом през 2024 г. Той определи твърденията на президента като „опасни“ и „смущаващи“.

„Ако има легитимни предизвикателства, имаме процес и това е начинът, по който се работи“, каза Хоган пред Асошиейтед прес. „Но само да се хвърлят обвинения в кражба на избори и широко разпространени измами, без да се предоставят никакви доказателства, смятам, че това е наистина лошо за нашия демократичен процес и е нещо, което никога не бях виждал през живота си“.

„Други републиканци също надигнаха гласове - отбеляза той - но със сигурност не бяха достатъчно“.

Всъщност най-агресивната републиканска критика беше ограничена до малката и позната група от чести критици на Тръмп като сенатора от Юта Мит Ромни и сенатора от Небраска Бен Сас, които няма да се изправят отново пред републиканските гласоподаватели поне още четири години.

От другата страна бяха съюзниците на Тръмп, включително най-големият син на президента Доналд Тръмп-младши, който призова републиканците, които обмислят да се кандидатират за номинацията на партията през 2024 г., да защитят президента.

„Пълната липса на действия от почти всички вероятни кандидати на Републиканската партия за 2024 г. “е доста смайваща“, написа той в туитър. „Те имат перфектната платформа да покажат, че са готови и могат да се борят, но вместо това се снишават пред медийната мафия“.

Бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли, която беше посланичка на Тръмп в ООН, му благодари, че е извоювал "победи за консерваторите", но мнозина приеха нейното изказване като политически некролог за сегашния президент.

Сенаторът от Мисури Джош Хоули, друг съюзник на Тръмп, когато става дума за 2024 г., избегна да приеме някои от най-странните претенции на Тръмп, но обеща да въведе ново законодателство за „почтеност на изборите“ в отговор на някои от оплакванията на президентския екип.

За разлика от тях друг републикански сенатор, Рой Блънт от щата Мисури, не се побоя да назове на глас непоследователните призиви на Тръмп да бъде спряно преброяването бюлетините в щатите, където той води, и то да продължи в щатите, където той изостава.

„Не можете да спрете броенето в един щат и да решите, че искате броенето да продължи в друг щат“, каза Блънт пред репортери. „Може би бихте искали системата да работи така, но системата не работи така“.

Докато в петък и в събота Байдън увеличи преднината се в четири от пет ключови за изхода на надпреварата щати Тръмп продължи да разпространява неоснователни слухове за измами, призовавайки Върховния съд да се намеси.

Не липсваха обаче републикански лидери, готови да го подкрепят - особено след като Доналд Тръмп-младши порица мълчанието им в социалните медии.

Сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм заяви пред репортери в петък, че "не признава", че Байдън печели и че изцяло подкрепя усилията на Тръмп да оспори преброяването на бюлетините в няколко щата.

Греъм заяви пред "Фокс нюз" предната вечер, че превежда 500 000 долара от сметката си в правния фонд но кампанията на Тръмп, и призова и други да направят дарения.

Ари Флайшър, бивш сътрудник на президента Джордж Буш, каза, че Тръмп просто казва на глас за системата за гласуване това, което повечето губещи кандидати казват в личен разговор.

"Бих желал хората да говорят по-малко бомбастично, но няма да обвиня президента в това", каза Флайшър.

И все пак историята предполага, че реториката и действията на Тръмп надхвърлят нормалните атрибути на демокрацията. Никога досега президент не е подривал толкова агресивно почтеността на изборите в САЩ. Стратегията му беше напълно предвидима, коментира АП. Докато сондажите показваха, че изостава, Тръмп повдигаше въпроса за почтеността на системата за гласуване през по-голямата част от годината. Но думите му от Белия дом тази седмица бяха особено шокиращи.

Някои съветници не искаха той да се обръща към нацията в четвъртък вечерта, когато той излезе с най-скандалните си твърдения.

Сенаторът от Уисконсин Рон Джонсън, убеден съюзник на Тръмп, подчерта очевидната слабост на въпросите на Тръмп относно почтеността на процеса на гласуване.

„Много жалко, че без значение кой ще спечели, другата половина на Америка няма да гледа на това като на особено легитимни избори“, каза Джонсън. 

Тръмп прекара по-голямата част от петъка затворен в Белия дом, ядосан от хода на надпреварата и настояващ неговите помощници и съюзници да се оттеглят. Нямаше никакви признаци, че ще се признае за победен, независимо от окончателните резултати.

Хоган, губернаторът на Мериленд, призна, че Тръмп ще има „важен глас в (електоралната - б.р.) база на на Републиканската партия“, който ще остане и занапред, независимо от резултата от изборите през 2020 г.

"Сигурен съм, че той ще бъде фактор, с който да се борим", каза Хоган. "Не очаквам да бъде тих".