Десетки хиляди се събраха на протест в най-големия пакистански град срещу френската позиция в защита на правото да се публикуват карикатури на мюсюлманския пророк Мохамед, предаде ДПА.

Активисти на твърдолинейната партия Техрик-и Лабаик Пакистан (ТЛП) и жители на Карачи се включиха в шествието, призоваващо пакистанското правителство да сложи край на връзките си с Франция и да наложи бойкот на френски продукти.

Участниците в протеста стъпкаха изображения на френския президент Еманюел Макрон, изгориха френски знамена и носеха лозунги, изразяващи готовността си да се жертват, за да отмъстят за публикацията на карикатурите, която те смятат за богохулство.

"Искаме правителството да предприеме стъпки за бойкот на Франция и да прогони посланика й от страната", заяви Зубаир Касури, говорител на ТЛП.

Премиерът Имран Хан също заяви, че европейците са показали липса на разбиране към факта, че мюсюлманите не могат да приемат визуални изображения на своя пророк.

Осъждайки извършеното от ислямист убийство на френски учител по история, Макрон защити правото на сатиричното издание "Шарли ебдо" да публикува карикатури на пророка Мохамед и френската култура на сатирата, припомня ДПА. Карикатурите, осмиващи пророка Мохамед, предизвикаха възмущение и смут сред мюсюлманите по света още през 2005 г., когато бяха публикувани в датския вестник "Юландс постен" през 2005 година. Миналия месец "Шарли ебдо" ги публикува отново, за да отбележи началото на процеса срещу предполагаемите съучастници на ислямистите, нападнали редакцията му в Париж през януари 2015 г. Ислямистите, атакували редакцията на седмичника и убили 12 души, са опитвали да отмъстят за пророка Мохамед, беше заявено в първия ден на процеса. Публикуването на карикатурите беше посочено като причина за нападението.

През 2012 г. в Пакистан имаше протести, довели до смъртни случаи, след като в YouTube беше публикуван филм, смятан за обиден към пророка Мохамед.