Поне двама души бяха ранени след нападение с нож край бивши офиси на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в Париж, съобщи местната полиция, цитирана от "Скай Нюз".

Полицията е задържала двама заподозрени. Единият от нападателите е бил задържан на Площада на Бастилията. По дрехите му имало следи от кръв. Вторият е задържан на близка метростанция. На мястото на атаката е намерено хладно оръжие по информация на двама полицейски източници. Единият го описа като мачете, а другият го нарече сатър.

Френският антитерористичен прокурор обяви, че властите подозират терористичен мотив зад нападението заради избора на мястото и времето - в близост до сградата на бившата редакция на изданието и докато се води дело срещу 14 души, за които се смята, че са подпомагнали атаката на братята Саид и Шериф Куаши срещу медията.

Жан-Франсоа Рикар оповести, че главният заподозрян за нападението е арестуван заедно с още един мъж. Прокурорът обясни, че задържаните не са познавали жертвите.

Министър-председателят Жан Кастекс каза, че двамата ранени са журналисти, излезли да пушат на улицата край сградата. Животът им не е в опасност.

"Нападението бе извършено на символично място", каза премиерът и напомни, че в зданието преди време се е намирала редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо".

Кастекс обърна внимание на факта, че "покушението бе извършено в момент, когато се води делото за атентатите срещу "Шарли ебдо", предаде ТАСС.

Обширен район в североизточната част на столицата е отцепен, на мястото пристигнаха полицаи, служители на подразделения за борба с тероризма, военни патрули и линейки.

Няма данни за пострадали българи.

Репортери на АП видяха как в квартала край метростанция "Ришар Леноар" в източната част на Париж се стичат полицаи. Пет училища в 11-и район и всички училища и детски градини в съседните райони бяха отцепени.

Районът бе отцепен, след като наблизо бе открит съмнителен пакет. Впоследствие се оказа, че няма причини за тревога.

Служител от местната прокуратура обяви, че е заведено разследване дали става въпрос за терористично нападение. Властите все още не са разкрили самоличността на нападателя и жертвите.

"Видях мъж 30 или 40-годишен с брадва в ръка, който вървеше зад жертва, покрита с кръв...не мога да ви кажа колко жертви имаше, видях само една", сподели свидетел пред Асошиейтед прес.

Единият от заподозрените в нападението е направил самопризнания, съобщи по-късно днес телевизионният канал Бе Еф Ем, цитиран от БТА.

Става въпрос за основния заподозрян. Според полицейски източници той е на 18 години и вероятно е от пакистански произход. Младежът беше задържан на стъпалата на сградата на операта на Площада на Бастилията, посочва телевизията.

Вторият заподозрян е задържан на една от близките метростанции. Той е на 33 години и по информация на Ройтерс е алжирец. По-късно след обяд бяха задържани още петима души в парижкото предградие Пантен по време на претърсване на едно от предполагаемите жилища на основния заподозрян във връзка с атаката., предаде Франс прес. 

До късно след обяд не беше напълно ясно дали днешното нападение има връзка с атентата в редакцията на "Шарли Ебдо" от 7 януари 2015 г. Заради него в момента се води съдебно дело, като 14 души, включително трима бежанци, са обвинени, че са подпомагали нападателите над сатиричния седмичник, братята Саид и Шериф Куаши.

Атаката е "явен акт на ислямистки тероризъм", заяви по-късно френският вътрешен министър Жералд Дарманен по телевизия "Франс 2".

"Това е улицата, на която се помещаваше бившият офис на "Шарли ебдо", това е начинът на действие на ислямистките терористи, няма съмнение, че това е нова кървава атака срещу страната ни", изтъкна министърът.

На 7 януари 2015 г. братята Куаши застреляха 12 души (10 от които журналисти на "Шарли ебдо") и успяха да избягат. На следващия ден трети джихадист - Амеди Кулибали уби служителка на общинска полиция близо до столицата, а на 9 януари екзекутира четирима евреи при взимане на заложници в магазин в източната част на Париж.

Тримата джихадисти бяха ликвидирани при две полицейски операции, извършени почти едновременно в магазина и в печатница в парижкия регион, където братята се бяха укрили.

Шарл Мишел изрази солидарност с френския народ

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази възмущението си след нападението.

„Мислите ми са с жертвите на този подъл акт на насилие. Терорът няма място на територията на Европа. Изцяло солидарен съм с френския народ в това ново изпитание“, написа той в туитър.