Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес френския си колега Еманюел Макрон в ислямофобия и му препоръча психотерапия. По-късно Франция в отговор отзова посланика си в Анкара, подчертавайки изострянето на отношенията между двете членки на НАТО.

"Какви проблеми има този човек на име Макрон с исляма и с мюсюлманите?", каза Ердоган, цитиран от ТАСС. "Какво можете да кажете за държавен глава, който показва неподходящо отношение към милиони хора в страната си, които изповядват различна религия? Макрон се нуждае от лечение на психични разстройства".

Ердоган говорѝ на митинг в град Кайзери, предаван от телевизия ТРТ.

"Думите на президента Ердоган са неприемливи", заяви Елисейският дворец, цитиран от РИА Новости. "Да се изпада в крайност и да се нагрубява не е начинът. Искаме от Ердоган да промени политическия курс, доколкото той е опасен от всички гледни точки. Ние не участваме в ненужни спорове и не приемаме оскърбления".

Турският президент, чиито политически корени са ислямистки, спомена и претърсванията на джамии в Германия, посочвайки, че всяка проява на враждебност към исляма е и проява на враждебност към страната му.

По думите му "подобни престъпления срещу мюсюлмани са доказателство за прехода на европейския фашизъм на ново ниво". 

Ердоган, чиято основна електорална база са религиозните, консервативни и нискообразовани турци от провинцията, не за първи път сипе остри нападки срещу Запада. Една от амбициите му във външната политика е да се наложи като закрилник на мюсюлманите и лидер в ислямския свят.

Този път поводът са енергичните мерки на френските власти срещу политическия ислям, след като радикализиран чеченски младеж обезглави учителя си по история, защото той беше показал на учениците карикатури на пророка Мохамед.

Мерките включиха и затварянето на джамия в Парижко предградие, от която са разпространявани съобщения, насаждащи омраза. 

Макрон по-рано остро критикува Турция заради военната ѝ намеса в Сирия и в Либия без консултация със съюзниците си в НАТО. Отношенията между двете държави се обтегнаха след конфронтацията на турски и френски бойни кораби край бреговете на Либия.

Коментари

Mark James's picture
Mark James
Jifapo6110

Миналия петък получих $ 28755

Миналия петък получих $ 28755, защото съм без работа, искам да запазя проучването си, затова работих усилено миналата седмица и спечелих $ 19500. Предоставям на моите приятели и приятели да свършат тази работа. изучете този уебсайт, за да вземете допълнителни факти .. www.Smartlife3.com/

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.