Двете поредни загуби на "Манчестър Юнайтед" - от "Арсенал" и "Истанбул Башакшехир", отново дадоха живот на медийни спекулации, че треньорът Оле Гунар Солскяр може да бъде уволнен.

А след лошия старт на сезона във Висшата лига, шумните победи над "Пари Сен Жермен" и "РБ Лайпциг" в Европа уж му осигуриха спокойствие. Поражението в Истанбул обаче отново поставя под напрежение норвежеца. "Юнайтед" не само че губи, а и играе бездушно, допуска грешки, каквито трудно могат да се видят на това ниво.

Продължават подигравките и недоумението за първия гол на турския тим, при който всички защитници на гостите се оказаха в наказателното поле на домакините и 35-годишният Демба Ба необезпокояван получи топката още в своята половина (!) и отбеляза за 1:0. Абсолютно непокрит.

"Това е като при деца под 10 години. Срамно. Нямам идея какво прави тази защита, коментира пред британската BT Sport бившето величие на "Юнайтед" Пол Скоулс. - Това е комичен гол, смешен. Грешката е само на играчите, не може да се отнесе към ръководството на клуба или треньорите."

В същия дух са изказванията и на други бивши големи футболисти на клуба като Рио Фърдинанд, Робин ван Перси...

И вече от дни се говори, че Оле е на изхода на "Олд Трафорд", а на входа чака Маурисио Почетино, доскорошният наставник на "Тотнъм". Спекулацията се раздухва предимно от таблоиди, но от часове и Би Би Си я коментира.

Според "Скай спортс" мястото на Солскяр засега е сигурно. Медията се позовава на анонимен източник от ръководството на 20-кратните шампиони на Англия, според когото на него се гледа като на човек, който в дългосрочен план да е мениджър на отбора. Но той трябва да подобри играта и резултатите.

"Манчестър Юнайтед" напоследък е като "тото отбор", както се казваше навремето - непредсказуем. Завърши добре предишния сезон, спечели си място в Шампионската лига, нареждайки се трети в първенството. В настоящия редува силни мачове с много слаби, но напоследък вторите преобладават, особено у дома. 

Нещата и в клуба не са наред, след като лятно-есенния трансферен период като цяло бе пропилян - пропуснаха се големите цели, а се взеха играчи като Дони ван де Беек и Единсон Кавани, които засега не се вписват.

И отново, както още в края сезон на 2018-2019, се говори за контакти на клуба с Маурисио Почетино. Разликата е, че сега той е свободен.

Утре (събота) по обед "Манчестър Юнайтед" гостува на доскорошния лидер "Евертън" в пореден тежък мач във Висшата лига. През април миналата година "червените дяволи" загубиха на "Гудисън парк" с 0:4. Това, по думите на Солскяр по-късно, е било "дъното" в неговата кариера на "Олд Трафорд" досега.

И още - мач с "карамелите" на техния стадион през 2014 г. беше последният за Дейвид Мойс начело на "Юнайтед".

Не само историческите препратки са причината утрешният двубой да се счита за изключително важен за бъдещето на Солскяр. Отборът му е в зоната на изпадащите, а този сезон, за разлика от предишния, се представя кошмарно срещу големите във Висшата лига. Загуба от "Тотнъм" с 1:6, от "Арсенал" с 0:1, безлично 0:0 срещу "Челси"...

Маурисио Почетино

Маурисио Почетино изглежда отличен вариант. Познава добре английския футбол и с типичната си дипломатичност винаги се е изказвал ласкаво за "Юнайтед". Почитател е на модерния, нападателен футбол, известен е, че гради тимовете си.

Според "Дейли мейл" обаче има и сложни казуси за решаване, ако клубът сега се реши на смяна. Аржентинецът е значително по-скъп от норвежеца и е много възможно още зимата да поиска нови играчи, според своя вкус. А положението не е обичайно - намираме се в пандемия, световният футбол работи на загуба.

Рой Кий - още един анализатор и величие на "Олд Трафорд", твърди, че клубът не го чака нищо добро с тези играчи. Хапливият ирландец заяви няколко пъти, че футболистите са бойкотирали и "хвърлили под автобуса" Жозе Моуриньо, а сега правели същото с Оле Солскяр. В медии се пише, че били недоволни от тренировките и тактическите прийоми на наставника.

Утрешният мач може да даде някои отговори, но засега най-сигурното нещо е, че "Манчестър Юнайтед" е страшно несигурен за прогнозиране. Една напред - две назад. За жалост на привържениците му, явно не е мръднал много напред в тежките години след напускането на Алекс Фъргюсън. И май не треньорът е най-големият му проблем.