Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германското председателство на Съвета на ЕС и Европарламентът постигнаха предварително съгласие за въвеждане на условие за обвързване на бъдещите разходи от общия бюджет със състоянието на върховенството на закона.

Новината бе съобщена днес от двете институции. Предстои официалното утвърждаване на споразумението от Парламента и министрите на страните членки.

Новото изискване ще позволи бюджетът на ЕС да бъде защитен, когато се установи, че нарушенията на принципите на върховенството на правото в някоя страна членка засягат или могат да засегнат правилното управление на общия бюджет или защитата на европейските финансови интереси по достатъчно пряк начин.

„Новият механизъм за обвързване ще засили защитата на бюджета, когато нарушенията на върховенството на закона водят до злоупотреби с еврофондове“, коментира германският посланик в ЕС Михаел Клаус.

Мярката се отнася за всички бюджетни разходи. Предвижда се тя да бъде прилагана не само в случаи на корупция и измами, но и при незачитане на основните ценности на ЕС. Страните членки са длъжни да следват ценностите на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително на малцинствата.

ЕП настоява данъчните измами и укриването на данъци да бъдат възприемани като възможни нарушения на върховенството на закона. Според договорените текстове като заплаха трябва да бъдат възприемани заплахите срещу независимостта на съдебната власт, липсата на преразглеждане на произволно постановени или незаконни решения, ограничаването на средствата за правна защита.

Евродепутатите са прокарали възможност зависещи от подкрепата на ЕС крайни получатели на бюджетни средства като студенти, земеделци или неправителствени организации да могат да подават до Еврокомисията искане за продължаване на изплащането на бюджетни разходи в случай на решение за спиране на средствата за дадена държава. По тяхно искане се предвижда срокът, в който институциите на ЕС вземат решение за ограничаване или спиране на бюджетните средства към някоя страна, да бъде съкратен на между 7 и 9 месеца от установяването от ЕК на нарушение.

Месец по-късно Съветът на ЕС ще трябва да вземе решение по предложение на Комисията. Допуска се в отделни случаи този срок да бъде до три месеца. Решенията на Съвета на ЕС ще бъдат приемани с квалифицирано мнозинство - (55 на сто от страните членки, представляващи 65 на сто от населението на Съюза.

Коментари

 's picture

Бобо

Герберащината

Малии и ко ша праят сега Прасетата у Кочината.... май само ножа ще помогне.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.