Европарламентът подкрепя предложението осигуряването на средства от бюджета на ЕС да бъде съобразено със състоянието на върховенството на закона в държавите членски, предаде БТА.

Става дума за т.нар. клауза за условност.

Това стана ясно от изказванията на представителите на политическите групи при обсъждането на възможността за задействане на нов европейски механизъм за следващия общ бюджет.

„Процесът може да бъде болезнен, но е необходим“, изтъкна  Михаел Рот – министърът по европейските въпроси на Германия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

„Правата на малцинствата не са специални, а равни. ЕС не е само единен пазар, а общност със споделени ценности. Всички държави от ЕС трябва да получават еднакво отношение“, заяви той.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс каза, че законността е предварително условие за работата на вътрешния пазар, тъй като създава общо доверие и привлича инвеститори.

„Гражданите очакват правата им да бъдат защитени от ЕС. Следващият общ бюджет ще бъде 1,8 трилиона евро и това прави още по-важно обвързването на разходите с мерки за опазването на средствата“, поясни той.

Според групата на Европейската народна партия (ЕНП) има растяща заплаха в ЕС за гражданските свободи. Свободата на медиите и независимото правосъдие не са облага, а основа на работещата демокрация. И не може ценностите на ЕС постоянно да бъдат заплашвани и нарушавани, а получаването на бюджетни средства да продължава.

Засега обаче предлаганият механизъм е неприложим, признаха от ЕНП. Причината е изискването решенията за наказания да бъдат приемани с голямо мнозинство.

От Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) също порицаха предложението на германското председателство, с което решенията ще бъдат приемани трудно.

Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) смята, че няма правно основание страните от ЕС да бъдат посочвани като добри и лоши.

Радикалната левица пък настоя за автоматични санкции при липса на достатъчно законност.

Същевременно мнозинството в ЕП изрази готовност да подкрепи въвеждането на нов постоянен механизъм за наблюдение на върховенството на закона във всички страни членки. Евродепутатите трябва да гласуват на настоящата пленарна сесия резолюция, в която се очаква да одобрят законово задължение общностните институции да следят за спазването на ценностите, залегнали в договора за присъединяване.

Налагането на наказания при нарушения засега липсва, особено от страна на еврокомисията, отбеляза вносителят на предложението – словашкият либерал Михал Шимечка.

Групата на ЕНП поиска съюзът да защитава общите принципи и справедливостта и да има честно отношение към всяка европейска страна.

Според либералите от „Обнови Европа“ (ОЕ) не само на Стария континент, а също така и в САЩ се наблюдават удари срещу демокрацията отвътре.

Идеята обаче бе остро критикувана от крайнодясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД). Там смятат, че комисията иска да раздава „пари срещу демокрация“, както и че от години призивите за върховенство на закона се инструментализират. Според крайната десница новият механизъм би бил измама, би се използвал за натиск над държави, например срещу онези, които не искат мигранти.

Консерваторите също са против предложението за нов механизъм, защото той би довел до защита на малцинствата и ще бъде удар по самостоятелните държави. А радикалната левица посочи България редом с Полша и Унгария и изтъкна, че тези няколко държави вървят срещу основните права. И са необходими не думи, а дела с последствия за тези, които нарушават човешките права.