Люис Хамилтън спечили Гран При на Емилия-Романя на пистата "Имола", а тимът му "Мерцедес" за рекордния седми пореден път грабна титлата при конструкторите.

Втори се нареди потеглилият от първа позиция съотборник на шампиона - Валтери Ботас, а трети е Даниел Рикардо ("Рено"). 

Големият губещ днес - в третия за сезона старт в Италия, е "Ред Бул", чийто пилоти Макс Верстапен и Алекс Албън отпаднаха малко преди края. Нидерландецът изпусна почти сигурно второ място.

Състезанието започна интересно. Хамилтън имаше по-добрата състезателна траектория на старта, но не само че не успя да изревари Ботас, а превъртя гумите и майсторски бе изпреварен от Верстапен, като можеше да отстъпи и още една позиция.

В 19-ата обиколка Верстапен, а малко след това и Ботас, минаха през бокса. Стратегията успя и финландецът да се върна на пистата пред него. Тук Хамилтън отказа да ги последва в опит да натрупа преднина, която да му гарантира първото място по-късно.

Така и стана, Люис трупаше аванс, а се оказа, че гумите му са в добро състояние. В един момент дори самият отбор му каза да остане още няколко обиколки на трасето. В 31-ия тур англичанинът имаше над 20 секунди преднина пред съперниците си, а беше подпомогнат и от виртуална кола за сигурност заради инцидент. Моментално бе привикан в бокса и излезе с комфортен аванс от над 4 сек. пред Ботас.

Зад него обаче се водеха доста битки. Верстапен подгони Валтери и на 43-тата обиколка успя да го задмине. Скандинавецът имаше проблеми с аеродинамиката на болида си.

На 51-ия тур Макс спука гума и за него състезанието приключи. На трасета излезе кола за сигурност. Малко след прибирането й на 57-ата обиколка, Албън се завъртя и също не видя раираните флагове на финала.

Топ 6 днес допълват Данийл Квят "Алфатаури", Шарл Льоклер ("Ферари") и Серхио Перес ("Рейсинг пойнт").

В генералното класиране Хамилтън води с 85 точки пред Ботас и със 120 пред Верстапен. Той може да стане и на теория световен шампион след две седмици в Гран При на Турция - ако спечели, а Ботас не е втори. 

В отборната надревара "Мерцедес" има 435 точки, следван от "Ред Бул" - 226, "Рейсинг пойнт" - 126, и т.н.

До края остават четири състезания - в Истанбул, две в Бахрейн и едно в Абу Даби на 13 декември.