Люис Хамилтън ("Мерцедес") изравни един от големите рекорди на Михаел Шумахер - по брой победи във Формула 1. Британецът финишира първи в Гран При на Айфел на пистата "Нюрбургринг" в Германия и има вече 91 успеха, с колкото приключи славната кариера на Шуми.

Втори на Ринга (пред публика) беше Макс Верстапен ("Ред Бул"), а трети - изненадващо Даниел Рикардо ("Рено"). Спечелилият квалификацията Валтери Ботас ("Мерцедес") удържа първото място на старта, но в 13-ия тур, притиснат от Хамилтън, допусна грешка на първия завой и беше изпреварен (долу).

Финландецът влезе в бокса за смяна на гуми, а шест обиколки по-късно отпадна заради повреда.

Тук настъпи и развръзката. До края Люис бе недостижим - дори в заключителната част, когато на пистата излезе кола за сигурност и "събра" пилотите. При рестарта световният шампион бе недостижим и бързо си върна част от огромния аванс.

Топ 10 на пистата, някога наричана Зеления ад, допълват Серхио Перес ("Рейсинг Пойнт"), Карлос Сайнц-младши ("Макларън"), Пиер Гасли ("Алфатаури"), Шарл Льоклер ("Ферари"), Нико Хюлкенберг ("Рейсинг пойнт"), Ромейн Грожан ("Хаас") и Антонио Джовинаци ("Алфа Ромео").

След края на състезанието зрителите станаха свидетели на трогателен момент. Мик Шумахер, синът на Михаел, подари на Хамилтън каска на своя баща. Младокът каза, че тя е от цялото му семейство. Люис даваше интервю тогава и доста се развълнува. Малко по-късно той излезе с каската на германеца по време на награждаването.

И за да нахлуят още по-силно спомените от миналото, прозвуча германският химн (след британския) - в чест на победата на "Мерцедес". С червената каска на легендата най-високо на подиума, поставена там от Люис Хамилтън.

Той най-вероятно ще задмине скоро Шумахер по победи, а е все по-близо и до рекорда му по титли (7). В генералното класиране шампионът има 230 точки, следван от Ботас - 161, Верстапен - 147, и др.

Хамилтън записа победа №91 в своето състезание №261. Шумахер се оттегли с 308 надпревари.

А мъглата в петък попречи на Мик Шумахер да дебютира във Формула 1 в квалификация. Тя бе отменена, а Мик трябваше да кара за "Алфа Ромео" - тим, с който е свързван за дебют във Ф1 догодина.

След 2 седмици е Гран При на Португалия.