Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

SpaceX отказва да признае международното право на Марс, съгласно Общите условия на своя проект от система на сателитни спътници Starlink.

Вместо това космическата компания на Илон Мъск щяла да се придържа към набор от "принципи на самоуправление", които ще бъдат определени след като се установи на Червената планета, предаде "Индипендънт".

Мъск разкри плановете си да създаде самоподдържащ се град на Марс миналата седмица, въпреки че все още не е предвидена времева рамка за неговото развитие.

Всяка бъдеща колония, създадена от SpaceX, вероятно ще използва система от спътници Starlink, които обикалят около планетата, за да осигурят връзка с хората и машините на повърхността.

Повече от 800 от сателитите вече са изведени в орбита около Земята, като още десетки хиляди са планирани през следващите години

Приложение Starlink бе пуснато в някои региони на САЩ и Канада тази седмица. В общите условия на приложението се посочва, че услугите на Starlink, предоставяни на Земята или Луната, ще се управляват съобразно законите на щата Калифорния.

Отвъд нашата планета и нейния сателит обаче законите и разпоредбите са по-малко ясни.

"За услугите, предоставяни на Марс или на път към Марс чрез космически кораб, страните признават Марс като свободна планета и нито едно базирано на Земята правителство няма власт или суверенитет над марсианските дейности", се казва в раздела за приложимото право. "Затова диспутите ще се уреждат въз основа на принципи на самоуправлението, създадени добросъвестно, по време на установяването на Марс".

Инженерът на космическите системи Ерван Бовоа обяви, че позицията на SpaceX напомня на декларация, представена от организацията с нестопанска цел Фондацията Earthlight, ангажирана с подготовката за разпростирането на човечеството отвъд Земята.

Декларацията за правата и отговорностите на човечеството във Вселената гласи, че пространството трябва да се "счита за свободно от всички, за всички и на всички".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.