"Можеше ли Илон Мъск да създаде Tesla в Русия? Не, той нямаше още да е излежал PayPal."

Този тъжен виц разказа във видеообръщение към сънародниците си живеещият в изгнание бизнесмен Михаил Ходорковски по повод полета на първия частен пилотиран космически кораб, изстрелян от САЩ и създаден от компанията SpaceX на южноафриканския бизнесмен Илон Мъск.

Ходорковски, един от главните противници на президента Владимир Путин, прекара 10 години в ареста и в затворнически колонии, след като беше осъден за данъчни престъпления и държавата иззе компанията му "Юкос". Помилван от Путин през 2013 г., той живее последователно в Германия, Швейцария и Великобритания.

Днес Ходорковски посочва, че Русия започва да губи предимствата си в космическата област пред САЩ заради чиновниците от "путинския набор", които се интересуват само от властта и облагите ѝ. Дава като пример шефа на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, доскорошен постоянен представител на Русия в НАТО, известен с национализма и с жлъчната си антизападна реторика.

Илон Мъск пуши трева в студио.

Сравнявайки Рогозин и Мъск, Ходорковски намира сходства между тях: че обичат скандалното поведение (Мъск пуши трева по време на интервю, Рогозин е сниман като млад да вдига ръка за подобен на нацистки поздрав на крайнодясна публична проява); и двамата активно ползват социалните мрежи; и двамата живеят в скъпи домове (Мъск за $17 млн., а Рогозин за 500 милиона рубли или $15 млн. по курса от 2013 г., когато го е купил). По думите му: "И двамата получават държавни поръчки за космически кораби и "водят красив живот".

"Работата е там, че между "получават държавни поръчки" и "водят красив живот" на Мъск му се получава от нулата и за кратък срок да създаде работещи космически кораби", казва Ходорковски. "На Дмитрий Рогозин не му се получава. Мъск изпраща в космоса даже своя автомобил, а Дмитрий Рогозин ни храни с обещания."

"Между тях има още една разлика: Мъск много заработва. Но той е бизнесмен и източникът на богатството му е разбираем. Той е взел участие в създаването на PayPal, заработил е десетки и стотици милиони. Създал е Tesla, заработва от ръста на капитализацията на тази компания. А Дмитрий Рогозин е чиновник. И от какво заработва за начина на живот като на Мъск, остава само да гадаем."

Според Ходорковски Рогозин не е "зъл" демон, който е опропастил руската космическа индустрия, а "средностатистически чиновник от путинския набор. И това е най-печалното. Ако го нямаше Рогозин, щеше да има някой друг със същия резултат."

Дмитрий Рогозин

"Проблемът на отрасъла не е в конкретния ръководител. Проблемът е в това, че не може да се създаде високотехнологична, прицелена в бъдещето индустрия в страна, която влекат към миналото. Не може едновременно да се създават нови космически кораби и да натрапваш на страната архаично самодържавие... Путинският режим няма виждане за бъдещето. Бъдещето просто не им е нужно. Те искат завинаги да циментират настоящето. Когато не им се получава, влекат ни в миналото. Бъдещето е нужно на нас, на тези граждани, които искат Русия да надживее Путин, а не да се прегърби тихичко от деградация."

Ходорковски казва на сънародниците си, че за това ще се наложи самѝ да се преборят. Мъсковци, по думите му, сами в Русия не биха оживели.

"За да можем да се гордеем и да се радваме на руски космически и не само космически успехи, трябва да си върнем страната, каза Ходорковски. - Докато това не стане, руският космически отрасъл ще изглежда, както го виждат Рогозин и такива като Рогозин. А не такива като Мъск."

Ходорковски припомня, че преди шест години, реагирайки на американските санкции срещу Русия в отговор на нейната анексия на Крим, Рогозин каза на САЩ да използват батут, за да пращат космонавтите си на Международната космическа станция. За тези шест години Мъск е направил това, което на Рогозин се е струвало абсолютно невъзможно.

"Ние, разбира се, принадлежим към едно човечество, но аз съм гражданин на Русия. Аз искам да се гордея с моята страна, с нейните постижения, с мирните й победи", казва Ходорковски.

Русия обаче според него изостава от първите си години на световно лидерство в Космоса, свързани с имената на Циолковски, Корольов, Гагарин и Леонов, епоха, завършила преди 55 години.

"За съжаление сега руската космонавтика губи водещите си позиции", казва той.

Делът на Русия в космическите превози, който тя все още удържа, се дължи на разработките от съветския период, а самият "Союз" вече е на 53 години, казва руският бизнесмен. Той признава, че е гледал изстрелването на Falcon-9, ракетата а Мъск, "с бяла завист".

Космическите кораби "Союз" летят вече 53 години.

"Мъск наистина не е мой кумир, но това наистина беше страхотно. Той е юнак. И НАСА са юнаци", казва Ходорковски.

Той обяснява защо смята полета за пробив: за по-малко от 20 години е създадено семейство от пилотирани и безпилотни кораби. При това много от приложените технологии не се били използвани по-рано.

"На Мъск и не неговите инженери се удаде да направи полетите в Космоса икономически оправдани", казва Ходорковски.

Руските космически кораби “Союз” побират трима души, “Дракон” на Мъск - седем плюс няколко пъти повече полезен товар. Освен това отработената първа степен на ракетата носител се връща на повърхността. Това съкращава разходите от $6000 за килограм на $600, т.е. десеткратна икономия.

Ракетата Falcon-9 на компанията SpaceX на Илон Мъск направи космическите полети икономически оправдани.

“Дракон” прави възможен днес добивът на редкоземни елементи от астероиди и други планети, казва Ходорковски.

"В такива моменти изпитваш гордост от човечеството - първи частен пилотиран [космически] кораб", казва той.

"Мъск въплъти и моята мечта, мечтата на милиони деца. Собствена истинска космическа ракета с истински космонавти. Благодаря му за това."

Ходорковски припомня, че родителите му са работили в космическата промишленост на бившия СССР и че самият той е работил в завод за ракетно гориво.

Цялото видеопослание на Михаил Ходорковски вижте тук: