Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС трябва изцяло да преразгледа отношенията си с Беларус.

Това се казва в одобрени с огромно мнозинство от Европарламента препоръки до Европейската комисия, Съвета на ЕС и върховния представител на Съюза за външната политика. Препоръките са по доклад на литовския евродепутат Пятрасд Аущрявичюс.

„За“ гласуваха 602-ма депутати, по 44-ма бяха „против“ и „въздържал се“.

ЕП препоръчва на другите две институции и на върховния представител „да разширят обхвата на санкциите чрез разширяване на групата лица, така че в нея да се включат Александър Лукашенко и значителен брой длъжностни лица на високо и средно равнище, както и членове на ЦИК, които носят отговорност или са допринесли за фалшифицирането на резултатите от президентските избори в Беларус и носят отговорност или са допринесли за нарушения на гражданските права и правата на човека“.

Насилието в Беларус трябва да бъде прекратено и да бъдат проведени нови честни и свободни избори под надзора на международни организации, настояват депутатите. До вота преговорите по приоритетите за партньорство между Брюксел и Минск трябва да бъдат спрени.

Координационният съвет, оглавяван от Светлана Тихановска, е законният представител на народа, се казва още в препоръката.

Препоръките са подобни на съдържащите се в приетата на 17 септември резолюция на ЕП за бившата съветска република. ЕП отново призовава Александър Лукашенко да не бъде признаван за президент след изтичане на настоящия му мандат на 5 ноември.

БСП подкрепи препоръките

Четирима от общо петима български евродепутати от БСП подкрепиха препоръките, показват резултатите от поименното гласуване. Това са Петър Витанов, Сергей Станишев, Елена Йончева и Цветелина Пенкова. Иво Христов не е участвал във вота.

„За“ гласуваха също седмината ни представители Европейската народна партия (ЕНП) - 6 от ГЕРБ и Радан Кънев от ДБ, както и тримата от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Въздържаха се двамата ни консерватори – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

Картината е 99 на сто повторение от вота на нашите представители по резолюцията за Беларус от 17 ноември. С тази разлика, че тогава я подкрепиха и петимата от БСП. Останалите гласуваха абсолютно по същие начин, както и сега.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.