Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Светослав Костов е правомерно отстранен като генерален директор на Българското национално радио (БНР). Това реши днес административният съд в София-област, научи Клуб Z. Магистратите са възприели мотивите, с които Съветът за електронни медии (СЕМ) гласува през октомври миналата година освобождаването му от поста.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд и по информация на Клуб Z Костов се готви да се възползва.

Както е известно, ексшефът на БНР оспорва мотивите, с които СЕМ го освободи. Това решение бе вследствие от скандала със спирането на програма "Хоризонт" и твърденията за упражняван натиск върху журналисти от радиото.

Според Закона за радиото и телевизията едно от условията за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор е: "Ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори."

Юридическият спор се състоеше в това дали се съдържа "системност" в мотивите, които СЕМ приложи поради факта, че става въпрос за едно нарушение - спирането на "Хоризонт", от което са произтекли две последствия - тези, за които регулаторът наложи две глоби. Едната - от 7000 лв., бе за нарушаване на лицензията на програмата, тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване. А втората - 20 000 лв., бе за нарушаване на правото на информация на гражданите.

Из решението на съда

Граматическото тълкуване на чл. 67, ал. 1, т. 2 от ЗРТ по отношение на „груби или системни нарушения“ сочи, че е възможно да са налице две отделни хипотези - груби нарушения и системни нарушения на принципите на радио- и телевизионна дейност. За „грубо нарушение“ не е налице легално определение в ЗРТ. В решение № 10 от 25.06.1999 г. Конституционният съд сочи, че законът е принуден неизбежно да работи с бланкетни понятия. Законодателят не е изяснил в допълнителните разпоредби съдържанието на израза „груби нарушения“, но това е поради голямото разнообразие на хипотези, свързани с управлението, като всяка от тях би могла да се преценява само с оглед на конкретната ситуация, обстоятелствата и конкретен момент. Едно нарушение на закона в определена ситуация би могло да се квалифицира като грубо, докато в друга - не. Законодателят е предоставил на практика във всеки отделен случай и при всяка конкретна обстановка да се прави преценка на степента и сериозността на нарушението. В конкретния случай правилна е преценката на СЕМ, че е налице грубо нарушение от страна на С. Костов, посочват магистратите относно спорния момент в мотивите на СЕМ.

Решението на СЕМ е съобразено и с целта на закона. Административният орган правилно е преценил, че избраният за генерален директор на БНР е действал в нарушение на принципа на медийните услуги и на издадената на БНР индивидуална лицензия за радиоуслуги на националната програма „Хоризонт“ и затова не би могъл да упражнява правомощията на генерален директор, поради което мандатът му следва да бъде прекратен. С това решение на СЕМ е гарантиран общественият интерес и са защитени конституционните права на гражданите да търсят и получават информация - се казва в заключение в решението.

Пълния текст можете да видите тук: 

 

 

Предисторията

До тази ситуация се стигна, след като в средата на 12 септември изненадващо журналистката и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й "правосъдие" - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск заради критичния й поглед към работата на прокуратурата, в т.ч. на единствения номиниран за главен прокурор – Иван Гешев. Самият Костов й признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова. Публично Костов отрича за такива разговори, в т.ч. със самата Великова.

След разразилия се в рамките на същия ден скандал Великова бе възстановена на поста си. Късно вечерта обаче на сайта на радиото се появи съобщение за планирана "профилактика" на програма "Хоризонт", която ще спре сигнала на следващия ден за пет часа – случайно или не, точно в часовия пояс, в който журналистката води сутрешния блок.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Случайно или не тогава за наблюдаващ прокурор бе назначен... Иван Гешев.

Редица журналисти от радиото пък излязоха с имената си, за да разкажат при изслушване от СЕМ за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели. Така се стигна до решението Съветът да поиска оставката на Костов, като преди това сезира държавното обвинение за цензура в БНР. 

Всичко това бе съпроводено с три протеста под прозорците на радиото - два на журналисти - с искания за защита на свободата на словото, и един на служители на всякакво ниво в радиото - с искане да се дадат 100 дни. 

Към днешна дата още няма данни от страна на прокуратурата докъде е стигнало досъдебното производство и за спирането на "Хоризонт", и за упражнявания натиск, макар бившият главен прокурор Сотир Цацаров, сега председател на КПКОНПИ, да бе обявил пред депутатите в сформираната нарочна парламентарна комисия, че данни за извършени престъпления има.

 

Коментари

Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

?

Тоя що не е в затвора?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.