Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Увеличаване на пенсиите на над 1 милион души със средно 20 на сто, раздаване на ваучери за храна, добавка към парите за старост, която ще трае до следващите редовни избори - това са част от правителствените действия през изминалите няколко месеца и социалната министърка Деница Сачева отрича те да имат предизборен характер. Всичко това било част от управленската програма на коалицията ГЕРБ и "Обединени патриоти" и анти-COVID мерки.

"Не, няма нищо предизборно, знам, че има такива спекулации. 

Нищо спокойно няма в ежедневието ни, така че не знам как си купуваме спокойствие", заяви и днес Сачева пред БНТ, докато коментираше актуализацията на пенсиите, която кабинетът реши да предложи в последната година от мандата си.

Както е известно, всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5% по швейцарското правило, считано от 1 юли. И това е така според управленската програма.

Кабинетът обаче предлага от 1 януари минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната 1440 лева (1200 сега). Увеличението (средно около 50 лева) ще засегне 1 милион и 12 000 души. 

Пенсионерите, които получават 300,01 лева до 369 лева, са 390 000 души (т.е. те също са под линията на бедност) и ще получат еднократно ваучери за храна на стойност 120 лева.

Добавката от 50 лева пък продължава до края на март 2021 г. Мотивирана е с това, че е за период, в който се боледува и нямало общо с края на мандата.

Политическо решение известно отдавна

Справедливо ли е минималната пенсия да се доближава все повече до средната и не се ли нарушава пенсионният модел - тези с по-голям принос към осигурителната система да получават колкото тези с по-малък - е резонният въпрос относно увеличението само на минималната пенсия.

И ето какво смята Сачева по въпроса:

"Със сигурност има мнения и в тази посока. Знаете, че увеличаването на минималната пенсия е политическо решение. То е част от коалиционното споразумение, така че в този смисъл вероятно има пенсионери, които недоволстват от това.

Но от друга страна, знаете, че сме упреквани за това, че пенсиите в България са изключително ниски, така че трябва да направим каквото е възможно да насърчим хората да се осигуряват на истинските си доходи."

А защо в края на мандата, щом е част от коалиционното споразумение?

"Не беше изненада за никого, както не беше изненада за никого, че ще предложим минимална работна заплата 650 лева - това е част от управленската програма и се знаеше много ясно какви са стъпките в това отношение. Както бяхме поели ангажимента и за учителските заплати.

Всичко, което правим, беше известно преди четири години. Защо сега в момента някой го научава, аз не мога да кажа."

Възстановяваме справедливост

Според управленската програма, посочена от Сачева, повишаването на доходите на пенсионерите ще се осъществява чрез: повишаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, което ще доведе до повишаване и на минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност; ежегодно индексиране на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица (т.е. в случая от 610 на 650 лева); повишаване на размерите на пенсиите за трудова дейност чрез ежегодно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула.

На практика обаче се вдигат само най-ниските пенсии, заради което правителството е критикувано - че води до несправедлив дисбаланс в системата. Просто така властта запазва съотношението между минимална и максимална пенсия, но през това време тотално обезсмисля влиянието на индивидуалния осигурителен принос, какъвто е смисълът на цялата система.

Отделно сумата от 300 лева не е записана в коалиционната управленска програма - за разлика от тази за минималната работна заплата. За такава настояват от "Обединени патриоти".

"4,8% е съотношението между минимална и максимална пенсия и го запазваме и през следващата година точно защото бихме искали да запазим справедливостта на модела", отвръща на критиките Сачева.

Интересен е казусът и при максималната пенсия. В момента тя е 1200 лева - 40% от максималния осигурителен доход (3000 лева). Сега кабинетът предлага да стане 1440 лева, без обаче да се вдига МОД. Тук министърката направи своеобразно признание за сегашния таван:

"Пенсията от 1440 лева точно отговаря на настоящия максимален осигурителен доход, който е 3000 лева. При 3000 лв. за период от 40 години по 1,2 (коефициент) формулата дава точно 1440 лева. По-скоро ние възстановяваме една справедлива максимална пенсия спрямо този максимален осигурителен доход."

Създаването на допълнителни дисбаланси обаче неминуемо ще затормози системата още повече. Неофициално, за да изпълни плановете, си държавата ще трябва да отдели над 12 млрд. лв. за пенсии за слеващата година, което е повишение спрямо тази с над 15%.

Тъй като НОИ не може да финансира тези разходи сам, то това означава, че през приходите от данъци ще се дотира допълнително системата, и то с допълнителни 2 млрд. лв. до общо над 6 млрд. лв. Преди няколко дни изчисления на експерти показаха, че за да се запълни дупката, осигурителната вноска трябва да скочи до поне 28 лв. на човек.

"Не, няма нищо предизборно, знам, че има такива спекулации. Но ние всъщност сме в период на избори всяка година. В рамките на този мандат имаше местни избори, имаше европейски избори - така че не би трябвало винаги всичко да свързваме единствено и само с изборите.

В момента увеличаването на всички тези плащания и мерките, които предлагаме, са по-скоро свързани с CОVID кризата. Същото се отнася и за универсалните детски надбавки (по 40 лева за всяко дете, без критерий, б.р.)", аргументира се социалният министър, с което сложи точката на съмненията за "купуване на гласове".

Коментари

Ха дано,

1440 лв.... банкет давам! До момента чрез тавана на пенсиите държавата ме е ощетила 32 000 лв!

Мисирки

Аз пък очаквах да каже “да всичко е предизборно”

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.