Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От 1 януари минималната пенсия да се увеличи от 250 на 300 лева, а максималната да бъде 1440 лева, вместо сегашните 1200. Всички пенсии да бъдат увеличени с 5% по швейцарското правило от 1 юли 2021.

Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина, съобщи бТВ, позовавайки се на проектодокумента, чието официално приемане от правителството, а след това внасяне в парламента, предстои. 

По-рано днес част от идеите бяха анонсирани от социалната министърка Деница Сачева. 

Спазено е и обещанието до март, тоест до времето, когато трябва да бъдат редовните парламентарни избори, да се запази помощта от по 50 лв. за пенсионерите. Тя бе отпусната първоначално като помощ в условията на коронапандемията. Разчети за помощ за след редовни избори няма. 

В проекта на бюджета на ДОО (или един от двата т.нар. малки бюджети на държавата за догодина - б.р.) е предвидено още увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв.. Това се предлага да е и размерът на минималната работна заплата догодина - 650 лв., става ясно от проекта.

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв. Няма да се вдига и максималният осигурителен доход - той остава 3000 лв.

Правителството предвижда още увеличение на минималния дневен размер на обезщетението за безработица от 1 януари 2021 г. – 12 лв.. Максимумът остава 74,29 лв. 

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете през вторага година след раждането му - 380 лв.  (последното всяка година е дискусионно, защото настояването е обезщетението за вторага година майчинство да е равно на минималната заплата - б.р.)

Коментари

 's picture

Бобо

Сачевата брантия

Моля ви не показвайте този плазмодий Сачева, имайте някаква хигиена все пак.....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.