Подаването на данъчните декларации за доходите ще може да става онлайн с персонален идентификационен код, който може да се получи безплатно от офисите на Националната агенция за приходите, съобщи финансовият министър Владислав Горанов на пресконференция след извънредното заседание на Министерски съвет, което се проведе днес, за да бъде приета актуализацията на бюджета.

Досега с кода можеше да се правят справки за данъчните и осигурителните задължения.

Актуализацията на бюджета предвижда допълнително увеличение на държавните разходи с 278,9 млн. при предложени от кабинета "Близнашки" 448,5 млн. лева. Така "дупката" в държавните финанси се предвижда да е 2,992 млрд. лв., което е 3,7% от прогнозирания брутен вътрешен продукт (БВП) за тази година. Първоначалният вариант предвиждаше дефицит от 4% от БВП.

Заради превишаването на прага от 3% на бюджетния дефицит рискуваме срещу страната да бъде открита процедура по свръхдефицит. Но Горанов предположи, че и догодина се очертава подобен негативен сценарий, защото се прогнозира дефицитът да е 3,2%.

Според ревизията на бюджета МВР ще вземе допълнително 125,7 млн. лева. 50 млн. лв. отиват в Министерството на здравеопазването за най-неотложни нужди. Други 24,2 млн. лева се отпускат на строителното министерство, като от тях 13 млн. лв. ще са за за зимната поддръжка на пътищата. 16,4 млн. лв. се дават  на земеделското министерство. Държавен фонд "Земеделие" получаво още 70 млн. лева. за национални доплащания и за помощи на стопани с животни, болни от син език.

На Висшия съдебен съвет ще бъдат отпуснати още 10 млн. лв., на Министерството на правосъдието се отпускат 5 млн. лв., а на Министерството на външните работи се дават още 3 млн. лв. за командировки.

Но няма да бъдат удовлетворени исканията за допълнителни разходи на министерството на транспорта - 14,7 млн. лв., на отбраната - 10 млн. лв., и 4-те млн. лв., поискани от министерството на културата.

Здравната каса пък ще получи обещаните й 100 млн. лв.

Според финансовия министър в бюджета за следващата година няма да бъде променян размерът на подоходния данък, който ще се запази на ниво от 10%. 

Трябва да има оптимизация на разходите в здравната система, защото те растат растат непропорционално. Например, 28 нови болници чакат да заработят с касата. Те са като фотоволтаиците - връзват се към системата и някой друг им плаща сметката, каза Горанов.

Правителството няма да увеличава акциза върху цигарите от 2015 г., както беше предвидено по план, защото държавата трябва да се справи с нарасналата контрабанда, обясни Горанов. Кутия цигари ще поскъпне поне с 25 ст. през 2016 г., предвиждат промените в акциза.

Горанов беше категоричен, че изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка ще започне в предвидения срок до 4 декември. Той обясни, че за да допълни недостига си от около 1,5 млрд. лв., Фондът за гарантиране на влоговете в банките ще получи заем от държавата, а няма да емитира облигации, както предвиждаше един от вариантите.

Гласят се и бързи промени в Закона за гарантиране на влоговете, според които да се конкретизират текстове, свързани с депозитите до 196 000 лв., които са с индивидуално договорени лихви. По закон те не попадат в гарантираните влогове, но има възможност да се класифицират като такива, защото след поставянето под особен надзор на КТБ БНБ задължи квесторите да свалят всички лихви до стандартните за страната. Също така ще се уточни, че гарантираните влогове ще могат да се изплащат от няколко банки, защото в моментът е записано, че това става само в една банка.

В готвeните промени влоговете с индивидуални лихви ще се третират като такива към датата на поставяне под особен надзор, а не към датата на отнемане на лиценза.