Съветът на ЕС наложи днес нови санкции на Русия заради опита за отравяне на опозиционера Алексей Навални.

Решението е публикувано в "Официален вестник" на ЕС.

Мерките са срещу шестима висши представители на Руската федерация и един научноизследователски институт. Чиновниците нямат право да влизат в ЕС. Техните, както и на института сметки в банки на територията на Съюза са замразени. Граждани и компании от ЕС нямат право да оказват финансова помощ на засегнатите.

Шестимата и организацията са санкционирани поради факта, че специализирана лаборатория в Германия открива неоспорими доказателства, подкрепени от лаборатории във Франция и Швеция, че Алексей Навални е бил отровен с токсичен нервен агент от групата новичок. До този токсичен агент достъп имат само държавните власти в Руската федерация.

Кой и защо е санкциониран

В черния списък е директорът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников. Той е санкциониран за това, че според Съвета има основание да се заключи, че отравянето на Навални е било възможно само с участието на ФСБ. Следователно поради високата си позиция във Федералната служба за сигурност Александър Бортников носи отговорност за подпомагането на лицата, които са извършили или са участвали в отравянето на опозиционера с нервен агент от групата новичок, което представлява използване на химическо оръжие съгласно Конвенцията за забрана на химическото оръжие.

Сергей Кириенко е зам.-началник на президентската администрация. Бил е премиер по времето на президента Борис Елцин. Според Съвета покушението срещу опозиционера е станало възможно единствено със съгласието на президентската администрация. Следователно предвид високата си позиция в тази институция Кириенко е отговорен за убеждаването и подпомагането на лицата, които са извършили
или са участвали в отравянето.

Андрей Ярин е началник на Дирекцията за вътрешната политика в президентската администрация. Причините той да бъде санкциониран са същите като при Сергей Кириенко.

Сергей Меняйло е пълномощен преставител на руския държавен глава в Сибир. Като такъв той отговаря за гарантирането на прилагането на конституционните правомощия на президента, включително за изпълнението на вътрешните и външните политики на държавата. Основанието за вкарването му в списък е като за предишните двама представители на Кремъл.

Павел Попов е зам.-министър на отбраната на Русия и отговаря изцяло за научноизследователската дейност. Това включва надзора и развитието на научните и техническите способности на ведомството, включително разработването на потенциални оръжия и военно оборудване и тяхното модернизиране. Руското министерство на отбраната поема отговорността за запасите от химическо оръжие, наследени от СССР, и тяхното безопасно съхраняване до унищожаването им. По тази причина използването на такова химическо оръжие на територията на Русия може да бъде само в резултат на умисъл или небрежност от страна на министерството и неговото политическо ръководство. Следователно поради високата си позиция Павел Попов е отговорен за подпомагането на лицата, които са извършили или са участвали в отравянето на Алексей Навални с нервен агент от групата новичок.

Алексей Криворучко също е зам.-министър на отбраната. Той отговаря за въоръженията и за тяхното унищожаване в рамките на изпълнението на международните договори, възложени на министерството на отбраната. Причините за вкарването му в черния снписък са същите като при Павел Попов.

Санкциониран е и Държавният научноизследователски институт по органична химия и технологии, известен с абревиатурата ГосНИИОХТ. Той отговаря за унищожаването на запасите от химическо оръжие, наследени от СССР. Първоначалната роля на Института преди 1994 г. е участие в разработването и производството на химическо оръжие, включително на новичок. След 1994 г. същият институт взема участие в програмата на правителството за унищожаване на запасите от химическо оръжие, наследени от СССР. Съветът смята, че разпространението на токсичния нервен агент, с който е отровен Навални, е възможно единствено поради факта, че ГосНИИОХТ не е изпълнил отговорността си да унищожи запасите от химическо оръжие.

Реакцията на Кремъл

Санкциите на Европейския съюз ще навредят на отношенията между Брюксел и Москва, заяви днес Кремъл, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"С това си решение Съветът на Европейския съюз вреди на отношенията с нашата страна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Отговорът на Москва ще бъде "в съответствие с интересите на Русия", изтъкна Песков.

В администрацията на руския президент не съществува работна група по дискредитирането на дейността на Алексей Навални, каза днес пред журналисти Песков, цитиран от ТАСС.

"Решението да се поставят отношенията между Европейския съюз и Москва в зависимост от човека, който в Европа смятат за лидер на някаква опозиция, разбира се, не буди нищо друго освен съжаление", изтъкна Дмитрий Песков.

Новите санкции на ЕС против Русия са проява на съзнателна недружелюбност, в която отсъства логика, каза още Песков.