Българският парламент ще бъде опозиция на т.нар. Зелена сделка на Европейския съюз, поне що се отнася до частта й за въглищните електроцентрали. Това стана ясно от пространното обсъждане на въпроса днес в Народното събрание, на което присъства и лично министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя потвърди, че такава позиция заема и правителството и обяви, че България ще настоява централите ни да работят и след 2030 година.

"В нашия интегриран план ние много ясно сме заявили, че без въглищните централи, българската електроенергийна система не би могла да функционира нормално. 2030 г., докогато е срокът за този интегриран план „Климат – енергетика“, ясно сме заявили, че ще продължим да разчитаме на тях като основна базова мощност в българската електроенергийна система", заяви днес Петкова.

Дебатът в парламента произведе и няколко решения. Първо - Народното събрание задължи Министерски съвет да предприеме необходимите мерки за нормално функциониране на ТЕЦ "Марица Изток 2", както и да опита да оздрави дружеството чрез ново капиталово увеличение до края на февруари. Освен това - МС да гарантира производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи в България. Правителството трябва да предприеме и действия за присъединява на страната към платформата "Въглищни региони в преход", но без да поема каквито и да било ангажименти за закриване на въглищни централи. 

Решенията, одобрени с почти пълно мнозинство и критикувани само от ДПС от присъстващите в залата депутати от всички политически сили, означава, че България ще бъде една от страните, които ще противостоят на плановете на новата Европейска комисия да превърне Европа в първия въглеродно неутрален континент в света като започне политика за рязко намаляване на електроенергията от емисионни източници.

Срещу евентуалното затваряне на въглъщните ни централи се изказаха от почти всички парламентарни групи. Някои бяха цветисти - като Александър Сиди от ВМРО, който нарече Зелената сделка "лицемерна", защото съседна Турция продължавала да поддържа мръсна, но евтина икономика и отнемала от конкурентноспособността ни. 

В разговорите бяха припомнени моменти от миналото - как ЕС ни накарал да затворим част от блоковете ни в АЕЦ "Козлодуй", което било ненужно и България много пострадала. Още - бяха изброени всички неосъществени енергийни проекти, наречени от Павел Шопов от "Атака" "печален списък от капитулации".

Председателят на енергийната комисия Валентин Николов от ГЕРБ пък дори стигна по-далеч и обясни, че всъщност - ако България затвори въглищните си централи ще започне да замърсява повече. Причината - сложи ли се край на добива от Маришкия басейн, то в Габрово, Сливен и Русе топлоподаването щяло да спре. Тогава хората, искат или не, щели да почнат да горят дърва и въглъща в домовете си. 

Накратко аргументите на депутатите звучат така - България не е готова за прехода, тец-овете са прекалено важни за енергийната сигурност, защото произвеждат над 40% от електроенергията в страната. Освен това в сектора работят над 30 000 души, които не могат да бъдат оставени без работа, а косвено да бъдат засегнати около 100 000. Другият основен аргумент е, че въглищните централи могат само теоретично да бъдат заместени от ВЕИ мощности и с природен газ, но на практика това е сложно, скъпо и трудно постижимо. Поне според Таско Ерменков от БСП.

Точката на обсъжданията беше сложена от министър Петкова, която беше категорична:

"Българското правителство стои твърдо зад този тип мощности, зад българските миньори и нашите колеги. Те трябва да бъдат спокойни за своите работни места, за бъдещето на комплекса. Само в ТЕЦ "Марица изток" 2 са инвестирани 1, 2 млрд. лв. в сероочистващи устройства. Това е сериозна инвестиция. Ние разбира се, ще продължим да инвестираме в тези сероочистващи устройства".

Припомняме, че преди около месец беше представена визията на България за бъдещето енергийно развитие на страната, наречена "Климат - енергетика 2030". В него е записано, че след 2025 година властта ще опита малко по-малко да намалява зависимостта на държавата от въглищните централи. Днес обаче разбираме, че те ще останат релевантни и след 2030 година, ако ЕК го разреши. Планът включва засилване на мощностите от ядрена енергия, заради строителството на втората АЕЦ - тази край Белене. 

Днешното становище на депутатите обаче е доста спорно, поне що се отнася до отношението на ЕК към въпроса. ЕС е категоричен в желанеито си да прекрати емисионните централи и България, заедно с още няколко държави като Чехия и Полша, са едни от малкото, които ще противостоят. 

Отделно обаче - блокът ще раздаде близо трилион евро през годините, за да преминат зависимите държави към по-чиста енергия. Ако България избере да не тръгне по този път може да не получи средства. В същото време, според повечето експерти, Зелената сделка е необратима.