Ясната цел на проекторезолюцията за България е да се помогне на БСП и дрги партии, например „Да, България“, за тяхната предизборна кампания.

Така евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) коментира отхвърлянето на поправките в проекта. Повечето от тях бяха дело именно на неговата партия.

Резултатите от гласуването на проекторезолюцята в окончателния и вид ще станат ясни привечер.

„За съжаление, създаденият от зелените, либералите и комунистите/социалистите текст не само е небалансиран, но е и като една коледна елха, букет от най-различни искания и желания към България. Той далеч надхвърля темата, повдигната както от Еврокомисията, така и от Съвета“, каза Ковачев.

Той имаше предвид критиките към страната ни, че все още има какво да свърши в съдебните реформи.

Андрей Ковачев изтъкна, че в проектодокумента се говори за регистриране на организация на т.нар. македонско малцинство, за говорене на друг освен български език в предизборните кампании и т.н.

Но в текста има и несъществуващи неща, допълни евродепутатът. И цитира параграф, в който се казва, че е много лошо, че е имало предложение за промяна на закона за юридическите лица с нестопанска цел. В действителност обаче Народното събрание казва, че такова нещо въобще няма да бъде разглеждано.

„Т.е. има текстове, които не съществуват фактически, но вече тук ще бъде приета позиция върху нещо, което го няма“, обобщи Ковачев.

В проекторезолюцията се съдържат и парадокси. В началото например се цитира изследване на Евробарометър за корупцията в ЕС. Твърди се, че според 80 на сто от българите у нас има корупция. Но не се казва, че това са средните стойности за ЕС, и ние там сме точно по средата.

„Виждам, че има хора, разочаровани от ЕС и евроинституциите, които не се солидаризират с определени групи в българското общество. ЕС не е нито централизирана държава, нито федерация. Дори във федералната столица Берлин не казват кой да е премиер в Бавария или Северен Рейн-Вестфалия“, посочи Ковачев.

Той очаква повечето депутати от ЕНП да не подкрепят резолюцията. Но веднага допълни, че всеки избран евродепутат има свободен мандат да гласува както иска. Но, за съжаление, един едиствен човек от цялага група на ЕНП е гласувал против поправки на партията, дори тази, в която българските власти биват хвалени, че са изгонили руски дипломати за шпионаж. Ковачев не спомена име, но този човек е Радан Кънев.