Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента няма да подкрепи проекторезолюцията за състоянието на правовата държава и основните права в България..

Това се казва в изявление на зам.-председателя на политическата група, испанеца Естебан Гонсалес Понс.

То бе разпространено малко след като евродепутатите отхвърлиха повечето предложени изменения. Тези поправки бяха също дело на ЕНП и в някои от тях се съдържаха обвинения срещу президента Румен Радев.

„Дълбоко съжаляваме, че някои групи решиха да превърнат върховенството на закона в партиен инструмент вместо да го използват за доброто на Съюза. Трябва да продължим да се придържаме към фактите, когато говорим за върховенството на закона, именно заради фундаменталното му значение. Парламентът не може да си позволи да изгуби доверието в себе си по тези въпроси", заявява Гонсалес Понс.

Групата на ЕНП не може и няма да подкрепи тази резолюция. Причината според испанския евродепутат е, че тя не служи на каузата на върховенството на закона. И представлява повърхностен, неточен в някои отношения текст. Включените в нея точки имат малко общо с поставените въпроси.

Естебан Гонсалес Понс обръща внимание и на факта, че в проекта се съдържа призив за запазване на мониторинга на Еврокомисията над България. И то въпреки знаците от ЕК, че тя е готова да го прекрати заради отбелязания от страната ни напредък по редица показатели.

Резолюцията трябва да бъде оттеглена и да бъде върната на „дъската за рисуване“, призовава зам.-председателят на най-голямата политическа група в ЕП.

„Макар България да е изминала дълъг път, предизвикателствата остават. Трябва да подкрепим прилагането от българските власти на по-нататъшни реформи по отношение на основните ни европейски ценности, върховенството на закона, независимото правосъдие и борбата с корупцията. Вярваме в положителните като цяло оценки на ЕК съдържащи се в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка. Насърчаваме бързото прилагане на оставащите реформи, за да бъдат изцяло постигнати целите и процесът по Механизма да бъде завършен“, се казва още в изявлението.

Накрая се казва, че групата на ЕНП подкрепя правото на мирен протест като част от една здрава демократична система. От партията призовават българите да се възползват от демократичните си права, като гласуват на парламентарните избори през март 2021 г.