Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европарламентът отхвърли измененията в проекторезолюцията за България, в които се отправяха обвинения срещу президента Румен Радев и неговите съветници.

Това стана ясно тази сутрин. Промените, засягащи държавния глава, бяха внесени от малтийската депутатка Роберта Мецола от ЕНП.

Иначе общият брой на предложените изменения бе 49.

Макар да не бе споменат поименно, Румен Радев бе обвинен, че не е спазил неутралитет и е поискал оставката на правителството, като също така е използвал протестите като платформа за своята позиция. Държавният глава бе добавен към премиера, в смисъл че е имало твърдения за случаи на корупция, в които и двамата са замесени.

За президентските съветници (Пламен Узунов и Илия Милушев - б.р.) бе записано, че са замесени в криминални действия, а и са били обвинени в незаконно събиране и съхраняване на документи с държавен печат за класифицирана информация, получени незаконно от Държавната агенция "Разузнаване", както и в участие в криминална конспирация с цел търговия с влияние, като например даване на българско гражданство на руски гражданин. Същото изменение съдържаше и похвала към българските власти, че са изгонили руски дипломати.

Радан Кънев е единственият евродепутат от групата на ЕНП, който е гласувал против трите споменати поправки, показа проверка на резултатите от поименното гласуване.

Една от поправките на Мецола гласеше, че Васил Божков (назован само като хазартен магнат) финансира протестите у нас. Вносителката обаче оттегли вчера това изменение.

Проекторезолюцията в окончателния й ще бъде гласувана рано следобед днес.

Отхърлена бе и поправката, в която се настояваше за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), наложен над България от Еврокомисията.

Депутатите отхвърлиха също така предложението на българския консерватор Ангел Джамбазки за заличаване на текста, който изразява съжаление, че България не е ратифицирала Истанбулската конвенция.

Същевременно бе прието изменение, предложено от румънката Рамона Стругариу от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). То призовава българските власти да разследват разкритията в американската мрежа за борба с финансовите престъпления (FinCen), в които са замесени три банки.

"Тройна коалиция" против измененията

Всъщност при гласуването ясно са били очертани два блока в ЕП. Това се разбира при преглед на поименното гласуване.

Измененията на Роберта Мецола са били подкрепени от ЕНП и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Против е била „тройна“ коалиция, състояща се от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД), ОЕ и „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА).

Провалиха се и опитите на ЕНП ако не да провали, поне да смекчи параграфи 7 и12 от проекторезолюцията.

В първия се изразява безпокойство за продължаващата липса на разследвания за корупция по високите етажи и се настоява за по-задълбочено разследване на „Апартамейнтгейт“, скандалите с къщите за гости, аферата с танкера „Бадр“, случая с крайбрежния имот в курорта Росенец и скандала с незаконното прехвърляне на пари от Българската банка за развитие (ББР).

Другият параграф осъжда нехуманните условия в затворите у нас.

От ЕНП поискаха в последния момент да бъдат гласувани параграфите част по част. И при превес на гласове „за“ би мотло да бъдат заличени някои части, а дори и цял параграф. Това обаче не се случи.

От това печели Ангел Джамбазки. От ВМРО, която представлява той, са настоявали в проекторезолюция да бъде включен случаят „Росенец“ и лицата на корупцията начело с почетния председател на ДПС, т.е. Ахмед Доган. Но това било изтрито и останало само кратко споменаване на случая.

Ключови думи

Коментари

ОСТАВКА

за руската подлога с юмрука.
 's picture

tsnanev

ОСТАВКА и за руската подлога

ОСТАВКА и за руската подлога с путинските енергийни проекти !!!!!
 's picture

Pen40

От над 90 дена

От над 90 дена хората са по площадите и искат оставката на руската подлога, ама мръсникът се е запънал и вече три месеца и кусур се крие по паланки и чукари, като се появява само на запис, за да обяви поредните опити да си купи още малко време във властта с парите на българските и европейските данъкоплатци.
Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

Предвиждам огромен протест

Предвиждам огромен протест срещу Истанбулската Конвенция. Този път ще има 150 000 души по улиците.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.