Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Румен Радев и укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков фигурират, макар и без да са споменати имената им, в поправките към проекторезолюцията за България, която трябва да бъде гласувана в Европарламента на 8 октомври.

Това са само част от общо 36 поправки, предложени от малтийската евродепутатка Роберта Мецола. Тя е от Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата политическа сила в ЕП, към която принадлежи и партия ГЕРБ.

Предложенията за промени са общо 49. Девет от тях са на българския евродепутат Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Консерваторите заедно с представителите на ЕНП не подкрепиха проекта, когато той бе одобрен на 1 октомври от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

Джамбазки предлага да отпаднат точките, където се говори за реч на омразата, както и за Истанбулската конвенция.

Останалите 4 промени са внесени от румънката Рамона Стругариу от либералната група „Обнови Европа“.

Поправките на Роберта Мецола

Румен Радев е вкаран в съображение L от проекторезолюцията.

Оригиналът гласи:

„Като има предвид, че през последните години  се увеличават съобщенията за злоупотреби с фондове на ЕС в България и трябва да бъдат старателно разследвани; като има предвид, че през последните месеци българските граждани са свидетели на голям брой обвинения в корупция по високите етажи, някои от които пряко включват премиера; като има предвид, че през последните месеци световните медии постоянно съобщават за възможна взаимна свързаност между престъпни групи и българските власти...“

А внесената от Мецола промяна е следната:

„Като има предвид, че през последните месеци българските граждани са свидетели на голям брой обвинения в корупция по високите етажи, някои от които пряко включват премиера и президента на Република България; като има предвид, че през последните месеци световните медии постоянно съобщават за възможна взаимна свързаност между престъпни групи и българските власти и между чужди разузнавателни служби и съветници на президента; в това отношение [Европарламентът] приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са извършвали военен шпионаж и са събирали информация, класифицирана като държавна тайна, с намерението да я предадат на трета страна“ (случаите бяха гръмко отчетени като успехи от българската прокуратура, б.р.).

Очевидно става дума за изгонените през последната година няколко руски дипломати. А президентските съветници, изглежда, са Пламен Узунов и Илия Милушев, задържани закратко при акция на Специализираната и Военната прокуратура през юли и обвинени съответно в търговия с влияние и подбудителство към длъжностни престъпления с цел причиняване на вреда на шефа на Държавна агенция „Разузнаване“.

За съветниците е записано, че са замесени в криминални действия, а и са били обвинени в незаконно събиране и съхраняване на документи с държавен печат за класифицирана информация, получени незаконно от Държавната агенция "Разузнаване", както и в участие в криминална конспирация с цел търговия с влияние, като например даване на българско гражданство на руски гражданин.

Пак там се изтъква, че българското правителство е уволнило министъра на околната среда и водите, заместника му (макар че случаите са различни) и зам.-министъра на икономиката веднага след като прокуратурата е повдигнала обвинения срещу тях. Не са споменати имена, но става дума за Нено Димов, Красимир Живков и Александър Манолев (нито един от случаите с изключение на Манолев дори не е внесен в съд, за да стартира поне на първа инстанция, б.р.).

И отново иде ред на държавния глава, който е обвинен, че заема директна позиция против правителството, иска оставката му и използва протестите като платформа за позицията си. И го прави, макар да е конституционно задължен да спазва политически неутралитет.

Васил Божков е включен в допълнителен абзац към съображение М:

„Като има предвид, че през януари Главната прокуратура започна разследване срещу изтъкнат хазартен, туристически и строителен магнат в България; като има предвид, че до юни 2020 г. срещу него са повдигнати 18 криминални обвинения (включващи организирана престъпност, изнудване и опит за подкуп); като има предвид, че за това лице се твърди, че финансира продължаващите протести...“

За тежката ситуация в медиите у нас и 111-ото място на България в световния индекс за свобода на печата са виновни „трети страни“, става ясно от предложение за добавка към съображение S. В проекта е споменато, че българските власти все още не са отговорили на зададените в тази сфера въпроси.

Роберта Мецола предлага следното допълнение:

„...изразява своето безпокойство от влиянието на трети страни в медийния пейзаж като част от по-голяма стратегия за разпространението на пропаганда срещу ЕС и дезинформация.“

На други места Мецола предлага омекотяване на езика. Така например в съображение К според оригинала имунитетът на българските депутати "системно е използван", за да бъдат те предпазени от отговорност заради реч на омразата. Според поправката на малтийката имунитетът „може да бъде използван“ със споменатата цел.

Роберта Мецола не е пропуснала да спомене, че протестите у нас стават по време на глобална пандемия, която предефинирала правилата за социално дистанциране.

В средата на една от поправките си малтийската депутатка като че ли признава, че е имало непропорционално използване на сила срещу протестиращите у нас. В добавен текст, който в оригинала не съществува, тя изтъква, че органите на реда трябва да дават предимство на доброволното разпръскване без използването на сила.

Друг допълнен текст пък изтъква, че правителството преследва по-дърбока интеграция в ЕС, в резултат на което България влезе официално в „чакалнята“ за еврозоната и банковия съюз през тази година.

Според оригинала България все още страда от недостатъци на институциите си, най-вече що се отнася до независимостта на съдебната система. Това признава и Мецола, но с уговорката, че то се е наблюдавало при влизането на страната ни в ЕС.

Съпартийката на депутатите от ГЕРБ е заличила безпокойството заради депортациите от България на турски опозиционери въпреки решенията с обратен смисъл, издадени от съдилищата у нас. За сметка на това е оставено искането комисията да започне процедура за нарушение срещу страната ни. Но ако в оригинала това е въпрос на приоритет, при Мецола трябва да стане, ако бъде установено нарушение на европейското законодателство.

Роберта Мецола смята, че Механизмът за сътрудничетво и проверка (МСП) за България трябва да бъде безусловно прекратен.

Поправките на Ангел Джамбазки

Българският консерватор е внесъл „само“ 9 поправки в проекторезолюцията.

Джамбазки направо е заличил някои текстове. Сред тях е този, който изтъква, че българският избирателен закон възпрепятства езиковото многообразие и правата на гласуващите зад граница.

Изтрит е и текстът, че през последните години има съобщения за редица случаи на език на омразата срещу малцинства, включително от министри. И докато Роберта Мецола заменя „системното“ използване на имунитета за спасяване от преследване заради този език с „може би“, Джамбазки заличава и тази констатация.

За българския консерватор е напълно неприемливо ЕП да осъжда речта на омразата, дискриминацията и враждебността спрямо ромите, жените, ЛГБТИ общността. Очевидно е неприемливо и евродепутатите да приветстват забраната на „Луковмарш“ и започването на разследване срещу Българския национален съюз (БНС). И това отпада в поправките на „патриота“ от ВМРО.

Същата участ е сполетяла и осъждането на насилственото изселване на роми във Войводиново.

От параграф 17, в който се изразява съжаление, че решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция спира България да я подпише, е останало само споменаването на това решение.

Джамбазки иска заличаване и на параграфа, че депутатите смятат за необходимо елиминирането на дискриминацията спрямо хората въз основа на сексуалната им ориентация или полова идентичност.

Поправките на Рамона Стругариу

Румънската евродепутатка е вмъкнала допълнение към точка 24, в която се изразява подкрепа за позицията на ЕП и Съвета за защита на бюджета на ЕС при липса на върховенство на закона. Изменението на Стругариу гласи:

„Призовава българските органи да разследват разкритията, съдържащи се в досиетата на Мрежата на САЩ за борба с финансовите престъпления (FinCEN), съгласно които три български банки са участвали в обработването на плащания, за които е установена висока степен на риск от изпиране на пари и връзка с финансиране на организираната престъпност и тероризма; застъпва становището, че България трябва да предприеме решителни действия за подобряване на надзора на банковия сектор и да засили мерките за борба с изпирането на пари, включително чрез укрепване на институциите, разследващи тези проблеми...“

Гласуването на измененията

Измененията трябва да бъдат гласувани едно по едно от евродепутатите на 7 октомври.

Ден по-късно трябва да бъде гласувана резолюцията в окончателния й вид.

Тя няма законодателен характер.

В интервю по-рано днес пред БНР Атанас Чобанов от сайта "Биволъ" заяви, че в момента текат договорки между различните групи в ЕП кой как да гласува поправките и идеята на тези поправки е да се "извадят зъбите" на резолюцията, да се махне името на премиера Борисов, а ако не може да се махне - да се добави името на президента Радев.

"Поправките сякаш са писани от коалицията Борисов–Гешев… Явно битката ще бъде да се премахнат всичките споменавания в окончателния текст на резолюцията на корупционни казуси“, допълни Чобанов.

Коментари

Gogo Bogo's picture
Gogo Bogo
GogoBogo

За чекмеджета...

... Не се ли споменава нещо? Някаква поправка?

Роби и в ЕС

ЕНП подкрепят корупцията. Нека си играят
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Европейските политици

все пак са хора - и те грешат. Заровени в ежедневни партийни проблеми често изтърват отправната точка. Така Камерън в опит да реши вътрешни проблеми на партията си вкара цялата държава в хаос с много приключения. М. Вебер е на път да разтури целият ЕС само и само да защити тяснопартийните амбиции на ЕНП. И така стигаме до извода до който сме стигали и преди: "Проблемът на давещите се си е техен проблем". От която и гледна точка да го погледнеш си е точно така. Ние вероятно ще намерим начин да си решим проблема, но когато от трибуната на ЕП ни говорят за солидарност ще си имаме едно наум.
 's picture

godo1952

Калин

Точно това стана, както съм го казвал - бумерангът се завръща ! Когато размахаш юмрук, същият юмрук ще дойде и срещу теб. Пилотчето от Славяново така и не разбра, че не е селски кмет и когато вадиш нож, той рано или късно ще опре и в теб !
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Паважът плаче

Тази пареща болка ниско отзад!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.