Най-важният мач за България от много време насам, повече от 10 години. Така селекционерът Георги Дерменджиев и един от капитаните - Георги Костадинов, определиха утрешния (четвъртък) бараж с Унгария за отложеното за догодино Европейско.

Двубоят с маджарите е от 21:45 часа на стадион "Васил Левски" и е един. Победителят ще срещне Исландия или Румъния и който спечели, отива на шампионата, който ще се проведе в 12 страни. 

“Това е най-важният мач, много важен за нацията ни, за да може подрастващото поколение да види какво означава Европейско първенство. Говоря и за следващия мач, рече Дерменджиев на пресконференция. - Но в крайна сметка това е футбол. Ние ще се опитаме да вземем максимума, но същото се отнася и за Унгария.”

Той определи настроението в отбора като добро, оптимистично.

"Мисля, че отборът е готов да изиграе такъв мач, важното е утре на терена какво ще направим. Естествено, че съм наясно със състава. Наистина напрежението е малко по-голямо и аз се опитвам да го туширам, за да избегнем негативен ефект", рече още той и добави, че е доволен, че ще има публика с решение на УЕФА преди броени дни.

"Българският фен от много време чака мач с такъв залог”, допълни бившият наставник на "Лудогорец" и "Левски".

Съперникът е разучен щателно.

“Анализирали сме всичко, както силните, така и слабите страни, каза Дерменджиев. - Но трябва да гледаме първо себе си. Искам да се изчистват всички слабости и да вървим напред. Унгария е много добре балансиран отбор, който е в подем в последните два мача, играят с различна схема и се справят много добре. Искам нашият отбор да бъде много концентриран и да не допуска грешките от последните два мача."

Избраниците му са тренирали и дузпи.

Дерменджиев беше попитан и за преминаването на Кирил Десподов в "Лудогорец", което изправи на нокти феновете на ЦСКА-София. В социалните мрежи те са крайно негативно настроени срещу бившия си любимец.

"Десподов е професионалист и където реши, там ще играе, отговори на въпрос селекционерът. - Аз се надявам, че за българския национален отбор, той ще направи максималното."

Георги Костадинов е леко контузен и медицинският щаб прави всичко въможно да го възстанови. Както и младокът Филип Кръстев.

Георги Костадинов

“Не съм в перфектна форма, лекарският щаб дава всичко от себе си, за да се възстановя възможно най-бързо, обясни Костадинов. - Всеки път атмосферата в отбора е отлична, има енергия, която мисля, че утре ще се усети на терена. Абсолютно сме наясно с важността, която дава този мач. Всички знаем, че повече от 10 години не се играли в такъв. Всички са пределно мотивирани, но най-важното е да останем спокойни.”

Решено: повече публика на стадиона - не 1000 души на сектор, а 20% от седящите места

Въпреки риска от разпространение на коронавируса и ръста, а за последното денонощие и рекорда в броя на новите установени случаи, на домакинските футболни мачове на националния отбор, които предстоят, ще бъде допусната повече публика. Това важи за ключовия двубой утре и за срещата с Уелс от Лигата на нациите.

Решението е взето днес на среща между министрите на младежта и спорта Красен Кралев, на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и ръководството на Българския футболен съюз  в лицето на Михаил Касабов и Емил Костадинов. На практика мярката е почти синхронизиране с правилата на УЕФА - те допускат до 30% запълнен капацитет на стадиона при спазване на строги противоепидемични мерки. Досега на нашите стадиони правилото е по 1000 души в сектор на стадион (в случая на "Васил Левски", който е с капацитет от малко над 40 000 места - б.р.).

Мерене на температурата на влизане на стадиона на запалянковците, спазване на дистанция от поне 1,5 м между хората, носене на маска, покриваща носа и устата и настаняване през поне 2 седалки са останалите мерки за публиката на мачовете. Хора с видими симптоми на настинка няма да бъдат допускани. 

Ще бъдат осигурени и дезинфектиращи средства при влизането на трибуните. Контролът за спазването на противоепидемичните мерки ще бъде строг от страна на българските здравни власти и европейската футболна централа, а нарушителите ще бъдат глобявани и отстранявани от стадиона, предупредиха властите в съобщението от тази вечер. 

За целта ще се използва и системата за видеонаблюдение, която беше инсталирана на “Васил Левски”.  Камерите са над 100 и са с висока резолюция.