Футболните новини в Италия от снощи галят сетивата на запалянковците в България. И са такива, каквито не сме получавали от едно от топ първенствата в Европа от години.

Позабравеният Андрей Гълъбинов (31 г.) дели първото място при голмайсторите на Серия А с Кристиано Роналдо ("Ювентус") и Ромелу Лукаку ("Интер"). След първите два кръга тримата имат по 3 попадения, а с две е Златан Ибрахимович ("Милан"). Пристижна компания.

Каквото и да стане занапред, Гълъбинов влезе в историята на новака "Специя". На 27 септември той вкара първия гол за тима в италианския футболен елит - при домакинската загуба от "Сасуоло" с 1:4. 

Снощи таранът донесе и първата победа на "Специя" в Серия А - той реализира и двата гола за 2:0 на терена на "Удинезе". Първо бе точен с глава в 29-ата минута, а в добавеното време сложи край на спора при отчаяния натиск на домакините. В тези минути Гълъбинов и компания бяха с човек по-малко.

Така българинът е автор и на трите гола за "Специя" от началото на сезона сред най-силните в Италия. След доста солиден опит на Апенините - още от 2006 г., нападателят носи екипа на "малките орли" от 2018 г. През миналия шампионат в Серия Б той записа 19 срещи и 7 гола, а тимът за първи път в 114-годишната си история се качи най-високо.

В неделя "Специя" гостува на "Милан".

От снощи в социалните мрежи вървят шеги, че Гълъбинов трябва да изреже голмайсторските листи от вестниците и да си ги запази (в днешно време и "скрийн шотове" вършат работа). Той, Роналдо, Лукаку... Ибрахимович. Дали някога е мечтал за нещо такова?

Но най-голямата шега е, че Гълъбинов не е сред 27-те национали за мачовете с Унгария, Финландия и Уелс този месец. Двубоят с маджарите идния четвъртък е бараж за Европейското.

Приемаме, че повиквателните са пратени преди мача снощи. Може би и преди първия двубой на "Специя" на 27-и, но Георги Дерменджиев би трябвало да знае, че има българин в отбор от Серия А. Той игра през миналия сезон, както и в предсезонната подготовка. Ако не Дерменджиев, то поне някой от щаба му. Някой, който взема заплата, за да следи футболисти, а в днешно време няма нищо по-лесно от това. Необходими са само няколко клика на клавиатура.

Кои са нападателите в състава на Дерменджиев?

Кирил Десподов (“Каляри”), Божидар Краев (“Мидтиланд”), Димитър Илиев (“Локомотив” Пловдив), Спас Делев (“Арда”), Исмаил Иса (“Черно море”) и Георги Йомов (ЦСКА-София).

От играещите в чужбина, Десподов поигра няколко минути за "Каляри", Краев все повече се налага в "Мидтиланд" и ще гастролира с тима в Шампионската лига. Да речем, че избраниците на селекционера от нашите отбори заслужават местата си в отбора. Но защо това да не важи и за Гълъбинов, който в момента е на различна планета спрямо тях - нерде Серия А, нерде Първа лига.

И това във времена, в които все си натякваме, че нямаме качество, че няма българи в топ първенствата. 

Това е българският футбол днес - ето ви още една показателна случка.