Публиката на международните мачове в календара на УЕФА се завръща - макар и частично, реши изпълнителният комитет на УЕФА. Това означава, че на мачовете от Шампионската лига, Лига Европа, баражите за Европейското и Лигата на нациите на стадионите ще се допускат зрители, заемащи до 30 процента от капацитета им.

Новината е добра за националния ни отбор, "Лудогорец" и ЦСКА-София. 

Другият четвъртък ще има запалянковци на баража за Евро 2020 (преместено за догодина) България - Унгария на стадион "Васил Левски". Както и на 14 октомври за мача с Уелс от Лигата на нациите. На арената могат да присъстват малко по-малко от 15 хиляди зрители.

Така ще се възползва и ЦСКА-София за трите си домакинства в групите на Лига Европа. Те със сигурност ще играят на "Васил Левски", тъй като "Българска армия" няма лиценз за тази фаза.

Разбира се и "Лудогорец", който приема съперниците си в Разград. Снощи и двата ни последни представителя спечелиха плейофите си за основната фаза. "Орлите" биха "Динамо" (Брест) в Беларус - 2:0. А ЦСКА-София удари "Базел" на негов терен - 3:1.

В решението на ръководното тяло на УЕФА се казва, че то важи само при условие, че не противоречи на местното законодателство. В България има публика на стадионите от месеци, а от 1 октомври се допускат зрители и на спортни събития на закрито със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Не се допускат обаче запалянковци на гостуващите отбори, което засяга и срещите с българско участие. На подкрепа от трибуните ще се радват само домакините.

Задължително трябва да се носят маски, а зрителите трябва да спазват изисквания за физическа дистанция и да седят на определени места. Което поставя под изпитание организатора (домакина) на всеки двубой, тъй като е сигурно, че делегата на УЕФА ще следи за спазване на изискванията.

 "Решението е логична първа стъпка към завръщането на публиката, като поставяме здравето на хората и местните закони на първо място. Макар COVID-19 да е общият ни враг, всяка държава го бори по различен начин, затова и ние сме длъжни да се съобразим със съответните власти по места", коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин, цитиран от официалния сайт на БФС, който също съобщи новината.