Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турция реши да отвори за посещения част от района Вароша (Мараш) на окупирания кипърски град Фамагуста, предаде АП, цитирана от БТА.

Фамагуста е окупирана след турската интервенция на Острова на Афродита през 1974 г. За разлика от останалите зони на Северен Кипър обаче крайбрежният й район Вароша остава затворен за всякакви посещения и е под контрола на турската армия. В действителност той е град-призрак.

Решението за отварянето бе обявено вчера след разговор между Ерсин Талар - премиера на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР), и турския президент Реджеп Ердоган.

Правителството на Република Кипър заяви, че ще внесе протест в ООН, ЕС и други международни организации срещу решението да бъде отворен достъпът до бреговата ивица пред изоставения град. Никозия се опасява, че това може да бъде първата стъпка към пълно завземане на Вароша - основната курортна зона на острова до турското нахлуване през 1974 г.

ЕС е дълбоко обезпокоен заради решението на Турция за Вароша, се казва в изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. Според него тези действия могат да доведат до покачване на напрежението и и да затрудняв усилията за подновяването на преговорите за Кипър. Борел припомня, че е необходимо безусловно спразване на всички резолюции на ООН за острова.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.