Турция реши да отвори за посещения част от района Вароша (Мараш) на окупирания кипърски град Фамагуста, предаде АП, цитирана от БТА.

Фамагуста е окупирана след турската интервенция на Острова на Афродита през 1974 г. За разлика от останалите зони на Северен Кипър обаче крайбрежният й район Вароша остава затворен за всякакви посещения и е под контрола на турската армия. В действителност той е град-призрак.

Решението за отварянето бе обявено вчера след разговор между Ерсин Талар - премиера на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР), и турския президент Реджеп Ердоган.

Правителството на Република Кипър заяви, че ще внесе протест в ООН, ЕС и други международни организации срещу решението да бъде отворен достъпът до бреговата ивица пред изоставения град. Никозия се опасява, че това може да бъде първата стъпка към пълно завземане на Вароша - основната курортна зона на острова до турското нахлуване през 1974 г.

ЕС е дълбоко обезпокоен заради решението на Турция за Вароша, се казва в изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. Според него тези действия могат да доведат до покачване на напрежението и и да затрудняв усилията за подновяването на преговорите за Кипър. Борел припомня, че е необходимо безусловно спразване на всички резолюции на ООН за острова.