Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кипър разкритикува партньорите си от Европейския съюз заради това, че упражнява "политика на умиротворяване*" в отношенията си с Турция, предаде Ройтерс.

Коментарът на Никозия идва, след като Гърция не успя да осигури подкрепа от страна на държавите членки на ЕС за санкции срещу Анкара, която е в конфликт с Кипър и Гърция заради проучванията в територия в Източното Средиземноморие, върху която и двете страни претендират за юрисдикция.

"За съжаление наблюдаваме нерешителност от Европейския съюз в поемането на съществена роля и възприемането на политика на възпиране", заяви говорителят на кипърското правителство Кириакос Кушиос.

Никозия приветствала изразяването на солидарност от партньорите от ЕС, но това не било достатъчно.

"Политиката на умиротворяване и посланията за подкрепа не са достатъчни, за да обезкуражат Турция от нейните незаконни действия".

Според него ЕС трябва да има "по-засилено" присъствие в източното Средиземноморие.

Турция получи още една критика от ЕС в неделя, когато оповести, че корабът му за енергиен сондаж "Явуз" ще продължи операциите си в спорни средиземноморски води край Кипър до средата на септември.

Международно признатото кипърско правителство на Кипър отдавна е във вражда с Турция. Островът е разделен след турската инвазия от 1974 г., предизвикана от кратък преврат, подготвен от военната хунта в Гърция. Появилата се нова държава от кипърски турци в северен Кипър е призната само от Анкара.

Турция поставя под въпрос правото на Кипър да изследва в моретата около острова, тъй като поддържа, че администрацията в Никозия не представлява интересите на кипърските турци - аргумент, отхвърлен от Кипър, който по закон е признат като представляващ целия остров.

---

*политика на умиротворяване - британският външнополитически курс от времето на правителството на Невил Чембърлейн спрямо Хитлерова Германия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.