Марис Конде, 82-годишна писателка от Гваделупа, е сочена от букмейкърите като най-вероятния носител на Нобелова награда за литература през 2020 г., сочат данните от сайтовете за залагания. През 2018 г. Конде спечели алтернативната награда, учредена в Швеция в годината, когато Нобелов приз не беше връчен заради скандали в Шведската академия. Тогава тя бе номинирана заедно с Харуки Мураками, Нийл Геймън и родената във Виетнам канадка Ким Тхуи.

Само на крачка след нея в залозите е руската писателка Людмила Улицка, напоследък често превеждана на български и позната у нас с няколко романа, сред които „Даниел Щайн, преводач”, „Казусът Кукоцки” и „Непрекъсната линия”. Улицка е носител на множество международни литературни награди.

На трето място с шансове да спечелят Нобел за литература букмейкърите поставят двама много известни автори – Харуки Мураками и Маргарет Атууд. И двамата всяка година са сочени като възможни победители, но вече много пъти Нобеловият комитет ги подминава. През 2018 г. Мураками беше номиниран за алтернативната награда, но оттегли номинацията си още при обявяването ѝ.

Харуки Маруками

Нгуги ва Тхионго или Джеймс Нгуги е сред първите пет предположения на букмейкърите. 82-годишният писател от Кения пише на английски и на езика кикуйю. Бил е номиниран за Нобел през 2010 и 2014 г. Смятан е за един от най-видните автори в източна Африка.

Маргарет Атууд. Снимка АП/БТА

Веднага след него с равни залози са подредени канадската поетеса Ан Карсън, родена през 1950 г., испанският писател Хавиер Мариас (1951) и един от най-плодовитите южно корейски творци – 87-годишният поет Ко Ън, който е бил и будистки монах.

Сред останалите предположения, но с много по-малки шансове, се мяркат имената на Дон де Лило, Ю Хуа, Кормак Маккарти, а в самото дъно на списъка букмейкърите са поставили Стивън Кинг и Мишел Уелбек.

Наградите за литература Нобеловият комитет ще връчи в четвъртък, 8 октомври.

"Площад Славейков"