"Разглеждаме "Балкански поток" като продължение на "Турски поток". Името не променя факта, че Русия използва енергията като източник на влияние. Може би има разлики при превода, но за нас каквото и да е името, газопроводът е един и същ"

Горните думи са на помощник-държавния секретар по енергийните ресурси на САЩ Франсис Фанън и идват в отговор на въпрос от "24 часа". Фанън е в България за среща на високо ниво с министърката на енергетиката в София Теменужка Петкова. 

Думите му, достатъчно категорични, дават известна представа на въпроса - ще наложат ли САЩ санкции на трасето на газопровода в България. Припомняме, че преди няколко месеца Вашингтон прие обновени насоки към закона, който позволява налагането на санкции към трети страни, а възможността за налагането им бе записана и в проектобюджета за отбрана за следващата финансова година. Самият закон CAATSA (Countering America's Adversaries Trough Sanctions Act) пък е приет преди няколко години, припомня самият Фанън. 

"Той е специфично насочен към "Турски поток", както и към "Северен поток 2". От две години, откакто бе приет законът, ние сме използвали всички видове различни дипломатически методи, за да окуражим промяна на поведението, но Кремъл продължава да ескалира проблема. През юли държавният секретар реши, че е необходимо да обновим нашите насоки", допълва първият енергиен дипломат на САЩ. 

Фанън обаче заяви, че намеренията на Вашингтон не са да санкционират безразборни проекти и че законът не задължава налагането на сакции, а дава такава възможност. 

"Например ние сме наблюдавали дадени дейности, стремим се да отговорим чрез различни методи, обръщаме се към множество заинтересовани лица за събиране на информация. Активно правим това за Северен поток. Наблюдаваме конкретни модели на поведение за контрол на Русия и в този регион покрай проекта Турски поток, или Балкански. Но целта ни не е да налагаме санкции, а да променим поведение. Така че сме в процес на водене на разговори и ще продължим да го правим"

Фанън дори коментира, че ако има замесени американски компании в проекта, като например "Сити Банк", която финансира част от трасето, то би трябвало да те да напуснат проекта възможно най-бързо. 

Проектът "Балкански поток" многократно е представян от премиера Борисов като обикновено разширяване на газопреносната мрежа на България и според него той няма общо с "Турски поток". 

За АЕЦ "Белене": Базирана на остарели технологии

Фанън коментира и другия огромен енергиен проект на българското правителство, който отново е свързан с Русия - изграждането на АЕЦ "Белене". Очаквано - американците не са въодушевени от идеята. 

Според Фанън планът за АЕЦ "Белене" е "базиран на стари технологии, които дори Русия отказва да използва на своя територия". 

"Защо България би искала това? Ще погълне много пари, а вие можете да се възползвате от други възможности", обяснява той пред  група български медии. 

Другите възможности според него са свързани с новите технологии - като използването на малки модулни реактори, които няма да струват толкова много пари на страната, сигурни са, за разлика от "Белене" и могат да послужат именно на страни като България. 

Очаквано Фанън похвали третият голям проект - газовата връзка с Гърция, през която България ще осъщестява реална диверсификация на доставките на руския газ. Министър Петкова пък го уверила, че по връзката се работи изключително бързо и старателно. Фанън изрази огромна подкрепа от САЩ за проекта. 

Нито дума по същество от министерството

И докато думите на Фанън са достатъчно ясни за американските намерения по отношение на нашите енергийни проекти, то прессъобщението, което дойде от министерстовото на енертиката след срещата е пълно с добри пожелания и няма нито дума за "Балкански поток", а АЕЦ "Белене" е загатната с последното изречение. 

Според съобщението Петкова и Фанън са си поговорили за стратегическото партньорство между двете държави, за диверсификацията на доставките и за региона. 

"България работи активно за гарантиране на енергийната сигурност и оценява високо подкрепата на САЩ за изпълнението на приоритетните инфраструктурни проекти в тази област – междусистемната връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ край Александруполис", казала Петкова. 

Следва подробно обяснение за американската подкрепа за газовата връзка с Гърция, а министърката е била, очевидно, много напоителна в разказа си за напредъка по строителството. 

Чак накрая в съобщението се казва, че "Министър Петкова и Франк Фанън обсъдиха и напредъка по проекта за диверсификацията на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. 

Дума за "Балкански поток" няма.