Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Трябва да създадем единен Здравен европейски съюз. Всеки човек трябва да има достъп до минимална работна заплата".

Това са главните приоритети, които председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен очерта днес в първата си реч "За състоянието на Съюза" пред Европарламента в Брюксел.

Такива речи се произнасят от 2010 г. насам всяка година. Тази бе една от най-дългите и трая 79 минути.

Както винаги, Фон дер Лайен започна с цитат на знаменит европеец:

"Един от най-храбрите духове на нашата Европа – Андрей Сахаров, бе заявил веднъж непоколебимата си вяра във възможностите на човешкия дух. Видяхме през какви тежки мигове преминаха специалистите от здравната система, от системата за полагане на грижи за възрастните, бдящи над смъртния одър, стотици, борили се ежедневно и ежечасно за живота на хората. Тази вяра следва да ни вдъхновява".

Фон дер Лайен изрази почит към тези хора. Според нея съдбата им е показателна за състоянието и на света, и на ЕС:

"Те са свидетелство за силата на човешкия род, но също така предупреждение, което дълго ще се помни, защото станахме свидетели на крехкостта и слабостта на цивилизацията ни. Един вирус, по-малък от прашинка, може да застраши целия човешки род, да постави на колене здравната система, да провокира нашите ценности и модел, който поставя акцент върху богатството за сметка на благосъстоянието – като започнем от топящите се ледници и свършим с глобалните пандемии. Сега общуваме всекидневно маскирани, на две ръце разстояние един от друг. Вижда се колко са уязвими нашите система и ценности".

Хората обаче желаят да се изтръгнат от тази територия на несигурност и страх, изтъкна председателят на ЕК. Сега е моментът Европа да поведе прехода от тази уязвимост към нова жизнеспособност.

"Днес ни се удава възможността да осъществим промяната по своя воля, а не в резултат на природно бедствие. Имаме план, имаме финансови средства. Главният приоритет е да сме в помощ на онези, които се нуждаят от нас", продължи Фон дер Лайен.

И подчерта уникалността на европейската пазарна икономика. Тази икономика според нея е преди всичко хуманна и защитава хората от присъщите рискове на живота и нещастията, които ги сполетяват. Важното е днес Европа да продължи да защитава живота и препитанието на гражданите си, особено на фона на пандемия, която не дава признаци скоро да си отиде.

Фон дер Лайен припомни как когато страните членки затвориха границите си, ЕС съдаде „зелени коридори“ за превоз на стоки. Когато стотици хиляди хора бяха блокирани зад граница, Европа ги върна по домовете. Когато някои страни забраниха износа на някои изделия медицински изделия, Европа успя да организира снабдяването с тях на най-нуждаещите се държави и хора.

Здравният европейски съюз

"За мен е повече от ясно. Трябва да създадем един по-силен Европейски здравен съюз", заяви Урсула фон дер Лайен.

За да се превърне това желание в реалност, трябва да се извлекат най-важните поуки от тази криза.

Фон дер Лайен предлага увеличаване на бюджетната обезпеченост. Така по-лесно ще се управляват през граница здравните кризи.

Първата стъпка към здравния съюз е даване на повече правомощия на ЕМА – Европейската агенция за лекарства. Същото важи и за Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

След това ще бъде изградена Европейска агенция за напреднали научни изследвания в областта на биологията и медицината. Така ще се реагира по-бързо на трансгранични заплахи - било от природен характер или породени от човека. Ще бъдат укрепени веригите за доставки на фармацевтични изделия.

Тъй като кризата е глобална, Урсула фон дер Лайен ще свика догодина световна среща по здравните въпроси. Тя ще бъде в Италия, която през 2021 г. ще бъде председател на Г-20.

Минималните заплати

Урсула фон дер Лайен говори и за работещите хора. Тя посочи, че намесата на пазара на труда винаги върши работа. Запазват се работни места, придобита квалификация, малките и средни предприятия (МСП), които са двигателят на икономиката.

Ето защо Комисията е създала програмата SURE за гарантиране на краткосрочна заетост. Ако досега е избегната масовата безработица, на която сме свидетели по света, това се дължи, че близо 40 милиона души, които са кандидатствали и са могли да се включат в схеми за краткосрочна заетост.

"Но трябва да кажем, че дъмпингът на доходите опорочава достойнството на труда. И на това трябва да се сложи край. ЕК ще излезе с нормативен проект, предложение за нормативна уредба за национална минимална работна заплата. Всеки трябва да има достъп до минимален доход и заплата – или в рамките на колективното трудово договаряне, чийто привърженик съм аз, или на нормативен акт", каза председателят на ЕК.

Тя бе категорична, че е крайно време трудът да осигурява прилични доходи.

Съкращение на въглеродните емисии с 55 на сто до 2030 г.

ЕС трябва да се ангажира с по-големи съкращения на въглеродните емисии през идните десет години, каза още Урсула фон дер Лайен. И обеща да бъдат използвани зелени облигации за финансиране на климатичните цели.

Тя обяви, че Съюзът трябва да си постави целта да намали парниковите емисии най-малко с 55 процента до 2030 година спрямо нивата от 1990 г. Поставената досега цел за същия период бе 40%.

"По-голямо намаляване е необходимо, за да може ЕС да постигне плана си за нулеви емисии до 2050 г. Знам, че ще бъде прекомерно за някои. Но оценките на въздействия сочат, че нашата икономика и индустрия могат да го направят. Това е икономически постижимо. Така ЕС ще може да се похвали с пълна неутралност по отношение на климата до 2050 г. Ако други ни последват, светът ще може да ограничи затоплянето до под 1,5 градуса по Целзий", каза Фон дер Лайен.

Тя обаче призна, че предложението ще раздели Европарламента и страните членки. Увеличаването на процентите ще има сериозни последици за енергетиката, транспорта и земеделието.

Според председателя на ЕК за постигане на целта е необходимо 30 на сто от пакета от 750 милиарда евро грантове и заеми за възстановяването на икономиката да бъдат получени от зелени облигации.

Европейски баухаус

37 процента от пакета, известен като "ЕС от следващо поколение", трябва да бъдат похарчени за зелени цели, допълни Фон дер Лайен.

С тези пари ще бъдат финансирани проекти за използване на водород, реновации и над 1 милион пункта за зареждане с електричество.

Фон дер Лайен даде конкретни примери как работят подобни начинания. ОТ две седмици насам в Швеция е започнал уникален експеримент за замяна на въглищата с водород за производство на чиста стомана.

„ЕС от следващо поколение" трябва да доведе до създаването на нови водородни долини“, каза председателят на Еврокомисията.

Друг пример е сградният фонд. На сградите, в които живеем, се падат над 40 на сто от парниковите емисии. Фондът трябва да бъде по-евтин и по-устойчив. Строителството може да се превърне от въглероден източник във въглероден депонент, ако се приемат новите технологии.

Но това няма да е само икономически, а ще бъде и културен проект на Европа, изтъкна Фон дер Лайен. И точно по тази причина ще бъде създаден европейски баухаус – пространство, в което архитекти, художници, дизайнери ще си подадат ръка за да сътворят нова Европа.

Върховенството на закона - докладът се отлага

Фон дер Лайен припомни, че ЕК ще одобри първия си доклад за върховенството на закона, обхващащ всички страни членки. Тя изтъкна, че ще гарантира, че пари ще бъдат давани срещу зачитането на върховенството.

То не е абстрактен термин, а помага хората да бъдат защитавани от върховенството на овластените. И гарантира всекидневните права и свободи.

„Това е превантивен инструмент за ранно засичане на предизвикателства и намиране на решения“, каза Фон дер Лайен.

Докладът обаче няма да бъде огласен на 23 септември, както бе планирано, съобщиха за Клуб Z източници от Еврокомисията. Причината е, че за същия ден ще бъде представен Пактът за миграцията.

Самата Фон дер Лайен каза днес, че зокладът за върховенството на закона ще бъде представен в края на месеца. И вероятно денят ще бъде 30 септември или в седмицата, започваща на 28 септември, уточниха от "Берлемон".

Политическата сфера

ЕК ще направи предложение за "Закон Магнитски", обеща Урсула фон дер Лайен.След което се обърна специално към тези, които искат по-тесни връзки с Русия:

"Отравянето на Алексей Навални с модерна химическа отрова. Видяхме го в Грузия, Сирия, Украйна, Великобритания. Видяхме намеса в избори в цял свят. Моделът не се променя. Един газопровод няма да промени това".

ЕС е на страната на хората в Беларус, дръзнали да излязат на протест срещу режима на Александър Лукашенко.

Турция е и винаги ще бъде важен съсед на ЕС. Деескалацията в Източното Средиземноморие е общ интерес. Връщането на турските изследователскки съдове в пристанищата е правилна стъпка.

Фон дер Лайен предупреди британския премиер Борис Джонсън да не нарушава сключеното споразумение за Брекзит. Причина бе приетият от Камарата на общините за британския вътрешен пазар. Дори властите в Лондон признават, че с него поне отчасти се нарушават поетите от Лондон ангажименти. Според председателя на ЕК Маргарет Тачър, премиер на Обединеното кралство от 1979 до 1990 г., не би нарушила закона за Брекзит, тъй като винаги е изтъквала, че договорите са за това, за да бъдат спазвани.

Ще бъдат приети европейски закони против дискриминацията на всякаква основа. В Съюза няма място за зони, свободни от ЛГБТ и хора с различен цвят на кожата, предупреди Фон дер Лайен. Макар да не назова държави, тя явно имаше предвид Полша, където в някои градове бяха обявени зони без достъп за хора с нетрадиционна сексуална ориентация.

Необходимо е по глобалните въпроси Европа да заема ясни позиции и да предприема бързи действия.

„Когато страните членки казват, че Европа е твърде бавна, аз им казвам да бъдат посмели и най-накрая да преминат от единодушие към квалифицирано мнозинство – поне що се отнася до човешките права и прилагане на санкции“, заяви Фон дер Лайен.

Миграцията

Тя винаги е била факт за Европа и винаги ще бъде, категорична бе Урсула фон дер Лайен. В продължение на векове тя е дефинирала обществата в Европа, обогатила е различните култури на континента и е формирала живота на мнозина.

Председателят на ЕК призна, че от избухването си през 2015 г. миграционната криза е предизвикала сериозни разделения сред страните от ЕС.

„Ако всички сме готови да правим компромиси – без да ги правим с нашите принципи – можем да намерим правилното решение“, каза тя.

Идната седмица Комисията ще представи новия Пакт за миграцията. И Европа трябва да има човешки и хуманитарен подход.

ЕС ще гарантира, че хората, които имат правото да останат на негова територия, ще бъдат интегрирани. Всички те ще имат бъдеще със своите способности, талант и енергия.

Фон дер Лайен припомни за сомалийските и либийските лекари-бежанци, които се притекоха на помощ в момента, в който пандемията удари Франция.

Какво сее крайната десница

В последвалия речта дебат евродепутати от крайната десница нападнаха Урсула фон дер Лайен и изобщо ЕС за прекалено толерантно отношение към мигрантите.

Председателят на ЕК отвърна на удара, когато отговаряше на първия кръг от въпроси:

"След като чухме крайната десница, отново можем да направим извода, че е налице дълбока разлика между това как едните и другите гледат на човека, на отделния човек. Ние сме убедени, че всяко човешко същество е надарено с достойнство, което е неотменимо, ненарушимо – независимо какво е то. Очевидно крайната десница има друга представа за човека. Тя се основава на омразата. Но омразата никога не е била добър съветник".

Последва брожение в залата.

"Не ви харесва това, което чухте? Засегнах ви? Да, защото ви заболя, когато чухте по какво именно се различаваме. Това е демокрацията. Ще трябва да ме изслушате", каза невъзмутимо Фон дер Лайен.

• Двама български евродепутати се изказаха по време на дебатите. Те бяха „обичайният заподозрян“ Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и Сергей Станишев от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Джамбазки: Нали не искате знаме с петолъчка, сърп и чук?

„Вашата реч беше разочароваща, пълна с полуистини и противоречия.“

С това обръщение Джамбазки са обърна към Урсула фон дер Лайен. И я засипа с нападки, като не заблави да спомене любимата си тема – пакета „Мобилност“:

„Говорите за върховенство на закона, а се каните да нарушите Договора за функционирането на ЕС, теглейки огромен заем, който ще плащат нашите деца, за да финансирате налудничави социални експерименти. Говорите за свободен пазар, а налагате силово пакети като „Мобилност“, които крадат раб места от Централна и Източна Европа. Говорите за работни места, е се каните да закриете стотици хиляди работни места в със зеленото безумие.“

Последваха атаки срещу Турция и Китай.

„Говорите за правата на човека, а не смеете да изречете името на диктатора неоосманист Ердоган и на комунистически Китай. Защо се срамувате да попитате Китай кога ще поеме отговорност за китайския вирус, който разруши световната икономика?“

За да дойде редът и на Северна Македония:

„Говорите за разширяване на ЕС, но не казвате, че да, Македония трябва да влезе само когато погребе и забрави своето комунистическо, антибългарско македонистко минало. Нали не искате в тази зала да има знаме с петолъчка, сърп и чук? Или искате? Не зная.“

Последни на мушката бяха мигрантите.

„Говорите за легална миграция, като ги наричате бежанци. Не говорим за бежанци, а за стотици хиляди, милиони нелегални имигранти, които ще променят културно идентичността на суверенните европейски нации. Г-го председател, обвинявате крайно десните, но управляват крайно десни. Управлявате вие. Пробудете се, излезте от този бюркс балон, от тази затворена сфера, в която живеете, и погледнете живота такъв, какъвто е“, завърши българският „консерватор“.

Станишев: Орязаните бюджети не са отговор на кризата

Сергей Станишев пък не пропусна за спомене за протестите у нас.

Но и изтъкна, че социалистите са предложили повечето провеждани днес политики.

„Днес огромното мнозинство от европейците изпитват несигурност и тревога за бъдещето, доходите, работата, семействата си. За да бъде чут призивът ви за повече оптимизъм, трябват повече действия. Чудесно е, че след първоначалния шок, ЕС взе важни решения за икономическото възстановяване. Най-историческото е издаването на общ европейски дълг. Но сега жизнено важна е скоростта, с която това ще се реализира. Орязани бюджети за следващите години не са отговорът и пътят към глобалното лидерство“, смята председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Повечето политики са предложени от левицата и те изискват прилагане, за да бъде Европа по-социална, по справедлива и по-земократична.

След това Станишев припомни, че повече от два месеца хиляди българи протестират. Според него протестът е за европейските ценности, за които говори Урсула фон дер Лайен.

„Те очакват гласът им да бъде чут в ЕС, да има реакция. Призовавам ви да действате по този начин“, каза накрая социалист номер 1 на Европа.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.