Венецуела обяви в понеделник, че са помилвани над 100 опозиционни политици, сред които 20 депутати, обвинени в заговор срещу президента Николас Мадуро, предаде Ройтерс. Целта е да се изглади имиджът на властта преди парламентарните избори през декември

Усилията сигнализират, че управляващата Социалистическа партия се стреми да засили участието си в предстоящото гласуване, което част от опозицията обеща да бойкотира с мотива, че изборите ще бъдат фалшифицирани.

Сред помилваните са народният представител Фреди Гевара, който потърси убежище в посолството на Чили, както и Роберто Мареро, който бе шеф на кабинета на лидера на опозицията Хуан Гуайдо.

Главният прокурор Тарек Сааб заяви в телефонно интервю, че помилванията имат за цел да "насърчават политическия дебат" и "да укрепят избирателното право".

"Ако те се върнат към подготвянето на някакъв терористичен акт, насилие или подстрекателство, ползата от това ще изчезне", каза той.

Много от помилваните участваха в неуспешния бунт през 2019 г., чиято цел бе да убеди военните да се откажат от подкрепата си за Мадуро. Някои от тях бяха задържани, други потърсиха дипломатическо убежище или са в изгнание.

Опозиционните лидери настояват, че преизбирането на Мадуро през 2018 г. е станало чрез измама и признават Гуайдо за легитимен президент. 

"Мадуро не е президент и аз не съм престъпник", написа депутатът Америко де Грация, който беше споменат в указа. "Ако искате да допринесете за мира, помилвайте Венецуела от вашето узурпиране на властта".

Сред помилваните не се споменава името на Леополдо Лопес, един от най-известните лидери на опозицията, който беше арестуван през 2014 г. затова, че е водил протести срещу Мадуро. Той сега живее в сградата на посолството на Испания.

Не се споменават и военни офицери, затворени по обвинения в заговор за свалянето на Мадуро.

Правозащитните организации критикуват остро правителството на Венецуела за произволното задържане на опозиционери, често заради обвинения, повдигнати с малко или никакви доказателства и в нарушение на съдебния процес и парламентарния имунитет на законодателите.

В миналото правителството на Мадуро е освобождавало малки групи опозиционни лидери, но често тези действия са следвани от повече арести.

Правителството отрича да държи политически затворници и твърди, че тези обвинения са подклаждани от САЩ.